Normal_touringcar

Woensdag 17 juni kwamen tientallen touringcarchauffeurs en -ondernemers bijeen op het Malieveld om te protesteren tegen de coronamaatregelen in de branche. Waar in vliegtuigen de geldende richtlijnen voor anderhalve meter afstand worden losgelaten, gebeurt dat in touringcars niet. Per touringcar mogen zo’n twaalf tot dertien mensen instappen, waardoor de prijs per consument flink stijgt. Hierdoor blijft klandizie weg. Zeker tweehonderd ondernemers met een touringcarbedrijf dreigen hierdoor hun deuren te moeten sluiten. Dit meldt NOS. 

Ongeveer 40 procent van de gehele touringcarsector gaat failliet als de huidige maatregelen niet worden opgeheven. Om nog een tijdje voort te kunnen bestaan, wil de branche 240 miljoen euro van de overheid. Men eist dat touringcars hetzelfde worden behandeld als vliegtuigen en bussen of treinen in het openbaar vervoer.

Seizoens- en kapitaalintensieve sector

“De steunmaatregelen van de overheid passen niet goed bij een seizoens- en kapitaalintensieve sector zoals die van ons. Wij komen geld tekort en daar willen wij graag aandacht voor. Daarnaast willen wij dat de regels die voor andere sectoren gelden, ook voor ons gelden”, legt Theo Vegter, voorzitter van Busvervoer Nederland, uit. Hij heeft zich laten vertellen dat de ventilatie in touringcars minstens van dezelfde kwaliteit is als de ventilatie in vliegtuigen.

#HonkForHope

Naast een fysieke demonstratie in Den Haag, is er ook een online protest gaande. Met de hashtag #HonkForHope vragen ze op het internet aandacht voor de problemen die de touringcarbusiness tegemoet gaat, als de huidige maatregelen in stand blijven. 

Door: Nationale Recreatiegids