Normal_rss_entry-240353

De vrijetijdssector zal de komende jaren profiteren van actieve en koopkrachtige ouderen. Volgens economen van ABN AMRO zullen 65-plussers in de periode tot 2023 jaarlijks zeker 100 miljoen euro extra aan vakanties en uitjes uitgeven. Dat zal vooral de nodige impuls geven aan de reisbranche, die naar verwachting met 5 procent zal groeien dit jaar en volgend jaar, menen de kenners.

Volgens ABN AMRO zijn ouderen een interessante doelgroep voor de sector, zeker nu door de vergrijzing hun aandeel in de bevolking toeneemt. Afgezien van het feit dat ze meer tijd hebben, hebben ze doorgaans ook meer te besteden. Ouderen gaan ook vaker buiten het hoogseizoen op vakantie, wat de spreiding van toerisme weer ten goede komt.

Volgens de economen zullen ook steeds meer ouderen uit het buitenland Nederland bezoeken, ook als gevolg van de vergrijzing. In de Europese Unie neemt het aantal 55-plussers in de komende vijf jaar met ruim 12 miljoen toe, terwijl bij de groep 15 tot 55 jaar sprake zal zijn van krimp.

Toenemend toerisme

Sowieso zal Nederland volgens ABN AMRO profiteren van de toename van het aantal buitenlandse toeristen. Sinds 2012 is sprake van een jaarlijks stijging van het aantal overnachtingen met 8 procent. Buitenlandse toeristen zijn goed voor meer dan de helft van het aantal hotelovernachtingen, en zijn goed voor 40 procent van de toeristische uitgaven.

De groei van de vrijtijdssector was volgens ABN AMRO vorig jaar 1,5 procent. Daarmee is sprake van een groeivertraging gelet op de ruim 4 procent groei een jaar eerder. Vooral bij restaurants en cafés viel de omzetgroei volgens de bank tegen. Daartegenover stond weer een stevige groei van de fastfoodsector.

Gebrek aan personeel

Het gebrek aan personeel zit volgens de economen de groei van de sector in de weg. Vooral hotels weten maar moeilijk aan nieuw personeel te komen. Volgens ABN AMRO kan één en ander worden ondervangen met beter personeelsbeleid en ICT-toepassingen. De vrijetijdssector zal volgens ABN AMRO dit jaar en volgend jaar met 2,5 procent groeien.

Door: ANP