Normal_yalp2

De missie van speeltoestel leverancier Yalp (play, maar dan omgekeerd) is: kinderen weer buiten laten spelen. Om dat voor elkaar te krijgen, incorporeert het bedrijf de games die kinderen binnen spelen, in toestellen die buiten staan. “Je moet het gedrag van kinderen die computerspelletjes spelen niet afkraken, maar juist gebruiken”, vindt manager leisure Jaap van Putten van Yalp. Dertien jaar geleden werd het eerste interactieve speeltoestel opgeleverd; de Sona. Inmiddels zijn er vijf verschillende soorten interactieve toestellen die op steeds meer plekken op Nederland, maar ook in het buitenland, staan.  

Vooral van recreatieondernemers krijgt Yalp veel verzoeken voor speeltoestellen. Bijvoorbeeld van hotels, vakantieparken en een groeiend aantal Family Entertainment Centers.  “De recreatie is momenteel booming”, zegt Van Putten. “Dag- en attractieparken proberen met een bepaalde beleving zich te onderscheiden van andere parken.” Ook steeds meer winkelcentra proberen klanten te werven met uitgebreide speelplekken. ‘’Zij willen meer beleving aanbieden aan hun klanten.”

Een nieuw concept is Pay for Play. Dat laatste is vooral in China heel populair. Tegen betaling kan je spelen op een van de toestellen. “In Nederland moeten we daar nog aan wennen”, zegt Van Putten. Maar hij verwacht dat bijvoorbeeld recreatieparken dit zullen overnemen. “Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Als een soort outdoor sportschool.”

Lees hier het hele interview met Jaap van Putten over interactief spelen en de mogelijkheden voor de recreatie.

Door: Marjolein Kooyman / Nationale Recreatiegids