Normal_zeilboot__ijsselmeer__waterplanten

Het bedrijf Bootverhuur Naarderbos, dat boten verhuurt vanuit Jachthaven Naarden, stopt na zeven jaar noodgedwongen alle activiteiten. De oorzaak: de ontembare wildgroei van waterplanten in het Gooimeer en Markermeer. “12.000 euro aan schade, dat is niet meer bol te werken”. Dit meldt Omroep Flevoland.

Waterplanten klinken idyllisch, maar de groene groeiers kom steeds vaker in het nieuws door hun zwarte keerzijde: ze richten flink wat schade aan, onder meer aan boten. Bootverhuur Naarderbos zag vaartuigen terugkeren met verbrande motoren of gebroken assen. “De planten hebben voor 12.000 euro aan schade veroorzaakt. Dat is niet meer te bolwerken”, zo vertelt eigenaar Huub Kortlevers aan Omroep Flevoland.
 

Ironische oorzaak

 
De oorzaak van de overvloedige waterplantgroei is nogal een ironische: de waterkwaliteit is te hoog. Daar ligt volgens Kortlevers nieuwe regelgeving aan ten grondslag, die verhindert dat er nog langer fosfaten in het water mogen worden geloosd. Gevolg: het water wordt steeds helderder, het zonlicht dringt steeds verder door, en de omstandigheden voor de waterplanten om te groeien wordt steeds gunstiger. Als remedie wordt er regelmatig gemaaid, maar deze symptoombestrijding is volgens Kortlevers slechts een druppel op een gloeiende plaat. 
 

Uitdiepen bodem

 
Inmiddels is ook de politiek doordrongen van de problematiek. Begin vorige maand werd er tijdens een bestuurlijke conferentie door verschillende partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend dat ervoor moet zorgen dat er een structurele oplossing komt voor de waterplantproblematiek in het Markermeer-IJmeer en de Randmere. Onder meer de provincies Noord-Holland en Flevoland, het Rijk (ministerie van I&W) en waterrecreatiepartijen als HISWA en het Watersportverbond, zetten hun handtekening onder de overeenkomst. Een van de oplossingen waar nu al over wordt gesproken is het verdiepen van de meren, omdat in diepere wateren waterplanten niet kunnen groeien.
 

Einde verhaal

 
Voor Bootverhuur Naarderbos komt de oplossing in ieder geval te laat. Huub Kortlevers trekt de stekker uit zijn onderneming: hij verwacht niet dat de welig tierende waterplanten op de korte termijn voldoende zullen zijn getemd. 
 
Door: Nationale Recreatiegids