Normal_amsterdam__luchtfoto__centraal_station__binnenstad__zuidas__amstel__veerboten__pontjes

De gemeente Amsterdam gaat in 2020 een aantal maatregelen nemen die ervoor moeten zorgen dat toeristen meer gaan bijdragen aan de stad, en dat bewoners minder overlast van het toerisme gaan ervaren. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

‘Amsterdammers, het zit eraan te komen: 2020 in 020! Die getallen klinken onze stad als kerstklokjes in de oren’, zo valt te lezen op de website van de gemeente Amsterdam. Om van 2020 daadwerkelijk een prachtjaar te maken, neemt de gemeente met name op het gebied van het toerisme in de stad aardig wat maatregelen. Dit zijn de belangrijkste op een rij.
 

B&B en kamerverhuur aan banden

 
Voor Bed & Breakfasts (B&B’s) moet vanaf volgend jaar een vergunning worden aangevraagd. Die is acht jaar geldig. Elke wijk krijgt een vast, maximaal aantal vergunningen voor B&B’s. Ook wordt vanaf april 2020 per wijk en per gebouw bepaald hoeveel kamers er mogen worden verhuurd. Het stadsbestuur wil met deze maatregelen de woningvoorraad en de leefbaarheid van de buurten beter beschermen.
 

Regels vakantieverhuur gelden ook voor woonboten

 
Tot eind dit jaar gelden voor het verhuren van woonboten aan toeristen nog soepelere regels. Maar vanaf 1 januari 2020 gelden voor woonboten dezelfde regels als voor woningen aan de wal.
 

Overlast van groepsrondleidingen aangepakt

 
Bewoners en ondernemers in het centrum ervaren overlast van de vele groepsrondleidingen, met name op de Wallen. Op het Oudekerksplein komen bijvoorbeeld soms wel 28 groepen per uur langs. Het college voert een aantal maatregelen in die, als alles volgens plan verloopt, in april 2020 ingaan. Rondleidingen langs de ramen van sekswerkers worden verboden en gidsen die een rondleiding geven in het centrum hebben een ontheffing nodig. Nu is dat alleen op de Wallen zo. De maximale groepsgrootte voor rondleidingen gaat van 20 naar 15 personen. Ook komen er verplichte kwaliteitseisen voor gidsen.
 

Toeristenbelasting

 
Bezoekers gaan meer bijdragen aan de kosten die Amsterdam maakt om de stad veilig en schoon te houden, en straten, stoepen, kades en bruggen goed te onderhouden. Net als in 2019 dragen gasten 7 procent toeristenbelasting af over de overnachtingsprijs. Daar komt in 2020 een vast bedrag bij.
 

Heffing op amusement

 
De vermakelijkhedenretributie, een heffing op amusement waar de stad ook kosten voor maakt, zoals rondvaarten en Hop-on-Hop-off-bussen, gaat omhoog. Het tarief gaat per 1 januari 2020 van  0,66 naar 1,50 euro per persoon. De heffing wordt in 2020 uitgebreid naar gidsrondleidingen.
 
Door: Nationale Recreatiegids