Replica VOC-schip 'Batavia' (Lelystad - toerisme in Flevoland)

Als de voorspellingen kloppen, kan Nederland ruim 30 miljoen bezoekers tegemoet zien in 2030. Met dit gegeven gingen meer dan 120 ondernemers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden uit de vrijetijdssector aan de slag tijdens het Vrijetijdscongres Flevoland 2019 bij Walibi Holland. Streven is dat straks iedere Flevolander profiteert van het toerisme. Dit meldt de provincie Flevoland.

De verwachtingen in toeristische groei voor de komende tien jaar zijn aanleiding geweest tot het Perspectief Bestemming Nederland 2030. Een landelijke visie op toerisme in Nederland, die werd samengesteld door ruim honderd toerisme-, mobiliteits-, cultuur- en onderwijsexperts, met bijdragen van bestuurders en bewoners.
 

Toerisme: van doel naar middel – ook in Flevoland

 
Het perspectief 2030 is een nationale strategie waarbij het uitgangspunt is dat elke Nederlander profijt heeft van het toerisme. Waar toerisme voorheen als doel werd gezien wordt toerisme in het Perspectief juist gezien als middel om tal van maatschappelijke vraagstukken op te lossen. “Ook Flevoland pakt de schoen op”, vertelde gedeputeerde Jop Fackeldey. “Ik zie veel goede samenwerkingen tussen ondernemers voor verdere ontwikkeling van onze toeristische producten.” 
 
Tijdens een interactieve sessie op het Vrijetijdscongres kwamen thema’s als het dna van Flevoland, gastvrijheid en productontwikkeling aan bod. Ook over de balans tussen lusten en lasten die de stijging van het aantal bezoekers met zich meebrengt, werd gesproken. Doel is dat straks iedere Flevolander moet kunnen profiteren van het toerisme.
 

Dna van Flevoland

 
Toerismeorganisatie Visit Flevoland streeft ernaar de geschiedenis van de jongste provincie tastbaarder te maken: “Flevoland is een bijzondere bestemming met een uniek verhaal. Het dna van Flevoland, het zijn van man-made land op de bodem van de zee, is uniek”, aldus Rinkje Tromp, directeur van Visit Flevoland: “We werken samen met ondernemers en overheden aan het gebied en vrijetijdsproducten die het verhaal nog meer laten beleven. Dit alles in de juiste balans. Met aandacht voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Zo kan ook in Flevoland iedere Flevolander profijt hebben van toerisme.”
 
Door: Nationale Recreatiegids