Bootjes op de Amstel in Amsterdam (Munttoren, Café de Jaren, De L'Europe)

Het toerisme in Nederland is de eerste acht maanden sterker gegroeid dan gedacht. Zo lag het aantal logiesovernachtingen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, 7 procent hoger, en groeide de omzet van de horeca in de eerste helft met 4,3 procent. Dit meldt ABN Amro Insights.

Toeristen uit binnen- en buitenland weten Nederland nog steeds goed te vinden, en boekten tezamen nog meer overnachtingen dan dezelfde periode vorig jaar. Hotels zagen het aantal overnachtingen met 6 procent stijgen, campings met 7,5 procent en vakantieparken met 9,3 procent. Alleen bij groepsaccommodaties was sprake van een daling. 
 

Brexit

 
Amsterdam blijft onverminderd populair: de hoofdstad zag het aantal hotelovernachtingen stijgen met 12 procent. Ook opvallend: ondanks (of juist dankzij) de Brexit-perikelen nam het aantal overnachtingen door Britten in ons land met 13 procent toe. Ook toeristen uit de Verenigde Staten, Duitsland en Azië overnachtten meer in Nederland in de eerste acht maanden van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  
 

Doorberekening lage BTW-tarief

 
De groei in de horeca is vooral op het conto van de verhoging van het lage BTW-tarief te schrijven. Op 1 januari ging dit BTW-tarief van 6 naar 9 procent, en dat wordt nu volop doorberekend. Daardoor steeg de totaalomzet in de horeca met 4,3 procent, terwijl de verkoopvolumes in deze sector slechts met 1,8 procent toenamen. 
 
Een uitgebreid overzicht van de stand van zaken in de Nederlandse recreatiesector is te vinden via deze PDF van ABN Amro Insight.
 
Door: Nationale Recreatiegids