Wildlands Adventure Zoo Emmen (foto PD)

Het plan van GroenLinks en de ChristenUnie om maandelijks een autoloze zondag in te voeren in de strijd tegen de stikstofcrisis, is volgens Gastvrij Nederland desastreus voor de gastvrijheidssector. De lobbyorganisatie voorziet grote omzetverliezen voor onder meer horeca, bungalowbedrijven, attractieparken, musea en dierentuinen wanneer de plannen doorgaan. Dit meldt Gastvrij Nederland. 

Vanwege de stikstofcrisis is het kabinet momenteel op zoek naar maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat de woningbouw weer door kan gaan. Ook onorthodoxe matregelen passeren daarbij de revue, waaronder het plan voor één autoloze zondag per maand.
 

Onevenredig hard

 
Gastvrij Nederland stelt dat ook de gastvrijheidssector belang heeft bij een duurzame samenleving, maar vindt tegelijk dat deze maatregel de gastvrijheidssector onevenredig treft. Met een autoloze zondag worden specifieke groepen (zoals ondernemers uit de gastvrijheidssector) gedupeerd en worden de lasten ongelijk verdeeld, zo is het idee.
 

Meeste overlast in OV-arme gebieden

 
Vooral in landelijke gebieden, waar toeristische voorzieningen minder goed bereikbaar zijn met het OV, zijn de economische gevolgen groot volgens Gastvrij Nederland: daar zouden volgens hen de maatschappelijke kosten nog wel eens hoger uit kunnen vallen dan de maatschappelijke baten. 
 

Niet afwentelen op gastvrijheidssector

 
Gastvrij Nederland roept daarom het kabinet op de economische gevolgen van de stikstofcrisis voor bijvoorbeeld de bouwnijverheid niet af te wentelen op de gastvrijheidssector en geen steun te geven aan de proefballon van GroenLinks en de ChristenUnie. In plaats daarvan moet het kabinet kiezen voor evenwichtige maatregelen waarbij niet de ene vorm van ondernemerschap tegen de andere wordt uitgespeeld, zo vindt de organisatie.
 
Door: Nationale Recreatiegids