Normal_groningen__hoge_der_a_vanaf_lage_der_a__heykenshuis__water__bootjes__terrassen

Lonely Planet heeft Nederland opgenomen in hun favorietenlijst van landen om te bezoeken in 2020. Onder meer de viering van 75 jaar bevrijding en de komst van het Eurovisiesongfestival naar Rotterdam zijn volgens de reisgids reden genoeg om ons land volgend jaar te bezoeken. Dit melden de NOS en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Lonely Planet heeft Nederland een zevende positie toebedeeld in de lijst. Of eigenlijk nog iets hoger, want ook Aruba – onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden – is ook opgenomen in de lijst, en wel op plek vier. De top-3 bestaat uit Bhutan, Engeland en Noord-Macedonië.
 

Trots op notering

 
In een persbericht van de NBTC zegt algemeen directeur Jos Vranken trots te zijn dat Nederland is opgenomen in de Best in Travel 2020-lijst: “Het is goed te zien dat Lonely Planet het rijke en gevarieerde aanbod van Nederland markeert.” Daarnaast is Vranken ook erg blij dat plekken verspreid over het land aandacht krijgen. Zo worden reizigers onder meer geïnspireerd om de historische binnensteden van Groningen en Arnhem te bezoeken. 
 

Ruimte voor verbetering

 
Toch ligt bij Lonely Planet de nadruk nog steeds het meest op Amsterdam. Jos Vranken: “Het feit dat meerdere plekken aandacht krijgen is een stap in de goede richting. Uiteraard heeft onze hoofdstad een enorme aantrekkingskracht en dat zal altijd zo blijven. Maar om richting te geven aan de toeristische groei gaan we met steden en regio’s aan de slag om plekken verder te ontwikkelen op basis van eigen aantrekkingskracht. We zien dan ook graag dat reismerken zoals Lonely Planet meer en meer aandacht schenken aan de soms minder bekende of voor de hand liggende plekken.”
 

Overtoerisme

 
De notering in de top-10 komt op een interessant moment. Ruim een maand geleden kwam de Raad voor de Leefomgeving nog met een rapport waarin werd gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van toerisme in ons land. De groei van het aantal toeristen gaat een vlucht nemen komende jaren. Vorig jaar verbleven er 19 miljoen toeristen in Nederland, voor 2030 wordt verwacht dat dat er tussen de 28 en 42 miljoen zullen zijn. Inmiddels is ook een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer het erover eens: laissez-faire is geen optie; de overheid moet steviger de regie in handen nemen wanneer het aankomt op toerisme, zo lieten ze aan NOS op 3 weten.
 
De complete Best in Travel 2020: Top 10 landen-lijst is te vinden via de website van Lonely Planet.
 
Door: Nationale Recreatiegids