Normal_vliegtuig__transavia__vliegveld

Op Eindhoven Airport heeft afgelopen donderdag een bijzonder experiment plaatsgevonden. Voor aanvang van vijf vluchten van Transavia werden passagiers gewogen. Doel van de test: nauwkeuriger kunnen bepalen met welk gewicht aan boord een vliegtuig de lucht in gaat, zodat er minder brandstof mee hoeft. Dit melden Hart van Nederland en Luchtvaartnieuws.nl.

Deelname aan het experiment was vrijwillig. Het is nog niet bekend hoeveel mensen er uiteindelijk gehoor hebben gegeven aan de weegoproep van Transavia. Volgens de budgetmaatschappij zijn er geen plannen voor zoiets als een obesitastoeslag, en moet de reden van het experiment in heel andere hoek worden gezocht: het streven naar minder CO2-uitstoot. 
 

Kostenbesparing

 
Het idee is dat het nauwkeurig weten welk gewicht het vliegtuig heeft, ook betekent dat de brandstofberekening nauwkeuriger kan worden uitgevoerd, en dat zal weer leiden tot minder CO2-uitstoot. Dat het experiment ook inzicht geeft in de mogelijke kostenbesparing per vlucht wordt nergens als reden van de test opgevoerd, maar zal ongetwijfeld de aandacht hebben van de onderzoekers, en de vliegtuigmaatschappijen in het bijzonder.
 

In samenwerking met universiteiten

 
Het onderzoek werd uitgevoerd door Transavia in samenwerking met de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. Wanneer de resultaten van het onderzoek naar buiten komen is nog niet bekend.
 
Door: Nationale Recreatiegids