Normal_rss_entry-221348

Musea kunnen mogelijk nogal wat energie besparen, want ze stellen hun klimaatsystemen waarschijnlijk veelal te streng af. Dat zeggen de onderzoekers Thomas Arends en Rianne Luimes, die binnenkort op hun bevindingen promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

De systemen moeten museumobjecten vooral beschermen tegen de invloed van hoeveelheden vocht. Met name hout is hiervoor gevoelig. Om schade te voorkomen, hebben musea een klimaatsysteem dat de luchtvochtigheid constant moet houden en dat vaak een maximale vochtschommeling van tien procent toelaat. "Dat cijfer is meer gebaseerd op angst, dan op wetenschap", zegt Arends. Arends' onderzoek lijkt erop te wijzen dat een schommeling van twintig procent ook nog toelaatbaar moet zijn.

Het mag minder streng

Luimes onderwierp stukken hout uit de 13e, 17e en 21e eeuw aan tests. "Voor veel 17e-eeuwse kabinetten zou het klimaatsysteem minder streng mogen worden ingesteld, maar het is belangrijk om voor elk object deze grens apart te bepalen", concludeert Luimes.

Proefschriften en promoties

Via de website van de Technische Universiteit Eindhoven is een uitgebreid artikel te vinden over de bevindingen van Luimes en Arends. Pdf's van de proefschriften zijn te vinden via de volgende links: Climate-induced damage in oak museum objects (Rianne Luimes) en Dynamic moisture-induced bending of oak boards (Thomas Arends). De verdediging van de proefschriften is openbaar, en vinden morgen (Arends) en 17 september (Luimes) plaats in het Atlas-gebouw van de TU/e. Voor meer informatie, zie de promotieagenda op de website van de Eindhovense universiteit. 

Door: ANP