Normal_wielrenner__wielrennen__fietser__gras__blauwe_lucht__wolkjes__bidon__helm

Nederland telt 8,1 miljoen recreatieve fietsers, en die geven jaarlijks 2,4 miljard euro uit aan hun hobby. De helft hiervan wordt direct uitgegeven aan fietsen en aanverwante artikelen, de andere helft wordt onderweg gespendeerd, onder meer aan eten, drinken en onderdak. Dat blijkt uit cijfers van verschillende onderzoeksbureaus. Dit meldt de Tweewieler.nl.

De website voor ondernemers in de fietsbranche keek naar de meest recente onderzoeksresultaten van het onderzoek naar fietstrektochten van het Landelijk Fietsplatform en het Continu Vakantieonderzoek (CVO) van NBTC-NIPO research. Daaruit valt op te maken dat van de 2,4 miljard die recreatieve fietsers jaarlijks aan hun hobby uitgeven, het leeuwendeel gaat naar de aanschaf van een nieuwe of tweedehands fiets: 971 miljoen euro. Daarnaast gaat er bijna 160 miljoen euro naar zaken als fietstassen, kleding en bidons, en zo’n 30 miljoen naar digitale hulpmiddelen. 
 

Angenamere leefomgeving

 
Daarnaast wordt er onderweg dus flink uitgegeven door fietsers: 1,2 miljard euro in totaal. In het artikel komt Eric Nijland aan het woord, de directeur van het fietsplatform. Volgens hem is investeren in goede recreatieve voorzieningen een goede manier om de vrijetijdseconomie te stimuleren, én draagt het bij een aangenamere leefomgeving: “Het maakt steden, dorpen of regio’s aantrekkelijk om in te wonen.”
 

Gezondheid niet de hoofdreden om te gaan fietsen

 
Naast de economische impact van de recreatieve fietssector in Nederland keek de Tweewieler ook naar de redenen waaróm mensen op de fiets stappen. Ontspanning is de belangrijkste reden (31 procent), gevolgd door buiten willen zijn (17 procent) en ‘er even tussenuit willen’ (14 procent). Gezondheid als hoofdreden om te fietsen scoort slechts 6 procent: de fietswebsite stelt dat veel mensen het positieve effect van fietsen op de gezondheid als een mooie bijkomstigheid zien, maar is het niet de primaire reden om een eindje te gaan trappen. 
 

LF-routes populair

 
Tot slot blijkt dat het netwerk van Langeafstand Fietsroutes intensief wordt ingezet: 73 procent van de recreatieve fietsers maakt gebruik van het knooppuntennetwerk, dat inmiddels zo’n 4.500 kilometer aan fietspaden met elkaar verbindt. Via de website Nederland Fietsland van het Landelijk Fietsplatform is hier meer informatie over te vinden.   
 
Door: Nationale Recreatiegids