Normal_de_wallen__amsterdam__beeld_via_nieuwsbericht_website_gemeente_amsterdam__-_bijgesneden

Schreeuwen, dronken mensen, overgeven, hordes toeristen, troep, ja zelfs poepen op straat. Het is aan de orde van de dag in het oudste deel van Amsterdam, de Wallen. Om toeristen duidelijk te maken dat er in deze wijk ook nog mensen wónen, kwamen buurtbewoners en de gemeente met de bewustwordingscampagne We Live Here. Deze bestaat nu ruim een jaar. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Het duidelijk maken dat de Wallen ook een woongebied is gebeurt onder meer via levensgrote foto’s van bewoners op verschillende plekken in de wijk. Ook is er een website met hun persoonlijke verhalen en een informatiecentrum op de Oudezijds Voorburgwal. Verder hebben buurtbewoners elkaar leren kennen door de campagne. Zo kunnen ze samen actie ondernemen en iets positiefs doen voor hun buurt. Nu We Live Here ruim een jaar in bedrijf is maakt de gemeente Amsterdam op haar website de balans op in een uitgebreid artikel.
 

Tevreden

 
Zo komen er verschillende bewoners aan het woord in het stuk. Velen van hen zijn erg te spreken over We Live Here. Zo zegt Edwin Schölvinck (55), die op de Lange Niezel woont en zich vrijwillig inzet voor de campagne: “We begonnen met helemaal niks. Inmiddels zijn er veel positieve reacties van mensen die bij ons informatiecentrum binnenkomen. Voor die bezoekers is het heel interessant om te weten wie de bewoners zijn. Verder is er zelfs internationaal veel media-aandacht geweest, omdat niemand deze opzet kende.
 

Poep

 
Sommige bewoners worden bij tijd en wijle helemaal gek van de toeristen in hun buurt. Charlotte Schenk (34), die met haar  gezin op het Oudekerksplein woont: “Als ik mijn kind naar de crèche breng, moet ik me zigzaggend om de groepen heen bewegen. Ook zie je steeds vaker van die jongeren die lachgas gebruiken. Iedere vijf minuten hoor je dat tssshhh-geluid van zo’n pomp afgaan. Er zitten hier mensen te pissen, te kotsen, ja zelfs te schijten. Bij mij op de trap ligt soms een drol.”
 

Boete

 
Ook Schenk vindt de campagne een goed initiatief. “Het is goed zichtbaar en het is veel in het nieuws geweest. Op elke straathoek zie je wel zo’n poster.” Toch heeft ze nog andere suggesties. “Gewoon iedereen meteen op de bon slingeren als ze een misstap begaan. Zo krijgt de Wallen ook internationaal de naam dat hier vette bekeuringen worden uitgedeeld als je je niet gedraagt. Dan kom je met die gedachte naar Amsterdam. Reken maar dat ze zich dan koest houden.”
 

"We trekken ons er niets van aan"

 
Een rondvraag bij toeristen leert dat sommigen van hen zich bewust zijn van het feit dat er mensen op de Wallen wonen. “Voor ons is het de eerste keer dat we hier zijn”, zegt Juan uit Spanje, die samen met zijn vrouw in Amsterdam is. “Het is interessant om hier rond te lopen. Wij zijn heel rustig, maken geen lawaai. Niemand heeft last van ons.” Amy uit de Verenigde Staten vindt dat er 'veel valt te zien'. “Of ik rekening hou met de mensen die hier wonen? Overdag niet zo, maar ’s avonds maak ik minder lawaai.” Peter uit Engeland: “Ik ben hier niet om jullie van streek te maken. Of om keihard te feesten. We gedragen ons, zoals normale mensen doen.”
 
Anderen lappen de fatsoensnormen wel aan hun laars. Hoewel Alessio uit Italië van de campagne We Live Here af weet, zegt hij zich niet aan te passen. “Als ik dronken ben, vergeet ik alles.” Drie Canadese meiden, met sterke drank in hun handen, laten er ook geen gras over groeien: “Of wij ons iets aantrekken van de bewoners? Zeker niet.”
 
Door: Nationale Recreatiegids