Normal_riviercruise__lek__rotterdam_

De hoofdstad van Flevoland wordt steeds beter gevonden door toeristen. Dat is niet alleen te merken aan een hogere bezetting op de campings, maar vooral ook in de Bataviahaven. Daar meerden afgelopen jaar 123 cruiseschepen aan, tegenover 74 in 2017. Een stijging van zeventig procent. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Volgens Rob van Loon van Events Holland, een onderneming die groepsarrangementen samenstelt voor rederijen, heeft Lelystad alles mee: een gunstige ligging – vooral ten opzichte van Amsterdam – , de stad is goed bereikbaar vanaf het water en beschikt over alle faciliteiten die nodig zijn om schepen te kunnen ontvangen. Voor dit jaar staan er al 160 schepen op de planning om Lelystad aan te doen, voor volgend jaar zijn er al zo’n honderd ingeboekt. Het leidt ertoe dat er momenteel wordt nagedacht over uitbreiding van de haven. Joop van Diest, directeur van de Bataviahaven, denkt wel dat het verstandig is elders de groei op te vangen dan in de Bataviahaven: “We moeten kijken of we een plek kunnen vinden waar je een heleboel van die schepen tegelijkertijd kunt huisvesten”, zo zegt hij tegen Omroep Flevoland. In 'zijn' haven ziet hij daar niet de ruimte voor.
 

Meer werkgelegenheid

 
Ook de werkgelegenheid in de toeristische sector in Lelystad wordt gekenmerkt door groei: afgelopen zes jaar kwamen er tachtig bedrijven bij in deze branche, die samen 2.400 mensen van werk voorzien. De gemeente heeft nu expliciet de wens uitgesproken meer toeristen binnen te willen halen. In het artikel worden de voordelen opgesomd: hoe meer toeristen, hoe meer banen, levendigheid en hoe beter voorzieningen  behouden kunnen blijven voor de eigen inwoners. Naast outletcenter Batavia Stad moeten ook de Oostvaardersplassen en Marker Wadden grote publiekstrekkers gaan worden. 
 
Door: Nationale Recreatiegids