Normal_groningen__stad_en_ommeland__martinitoren__zon__hijskranen__forum_in_aanbouw__universiteitstoren__rug

Een nieuwe realiteit in het Noorden: er zijn toeristen die Groningen niet meer durven te bezoeken omwille van de aardbevingen in de provincie. Een op de vijf mensen die de regio ooit bezocht, zegt dat aardbevingen de reden zijn om er niet meer naar terug te keren voor een toeristisch tripje. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het is een opvallende conclusie die te trekken valt uit het marktonderzoek Het imago van toeristisch Groningen 2019, dat ingenieursadviesbureau Sweco uitvoerde in opdracht van de provincie Groningen. Voor het onderzoek werden in april dit jaar 1.063 Nederlanders ondervraagd. De meeste van hen associëren Groningen met rust en ruimte (25 procent), maar wanneer ingezoomd wordt op de mensen die nog nooit in de noordelijke provincie zijn geweest, valt op dat onder hen de sterkste associatie met de regio een andere is: aardbevingen. Voor een kwart van de niet-bezoekers is dit het eerste waar ze aan denken bij Groningen.
 

Positieve draai

 
Marketing Groningen geeft een positieve draai aan de uitkomsten: voor de meeste mensen geldt nog altijd dat aardbevingen géén reden zijn de provincie niet te bezoeken. Daarbij: “Uit het onderzoek blijkt dat er van een onveilig gevoel bij (niet)-bezoekers geen sprake is’’, zo zegt PR-medewerker Sandra Lambers van Marketing Groningen tegenover het Dagblad van het Noorden. Daarnaast bieden de aardbevingen ironisch genoeg ook kansen voor het toerisme, en het belevingstoerisme in het bijzonder: momenteel wordt er gekeken of er een experience centre kan komen waar een nagebootste aardbeving beleefd kan worden. Helemaal nieuw is dat idee niet: kunstenaar Henk Stallinga maakte het met zijn Earthquake Monument in 2015 al mogelijk een beving te ervaren.
 

Groningen: je moet er zijn geweest

 
Tot slot nog een opvallende conclusie uit het onderzoek: wie Groningen ooit heeft bezocht staat veel positiever tegenover de provincie dan wie er nog nooit is geweest. Wie er wel eens was geweest gaf de regio een 7,7; wie er nog nooit was geweest een 6,2 – en dat is toch beter dan andersom. 
 
Alle uitkomsten van het onderzoek zijn te vinden via de website van de Provincie Groningen (PDF).
 
Door: Nationale Recreatiegids