Normal_camping__animatieteam__jongeren

Een zevental bedrijven dat animaties verzorgt op campings en vakantieparken in Nederland is door de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) beboet met één miljoen euro. Geen van de ondernemingen kon hard maken dat hun medewerkers voldoende betaald kregen en niet te veel uren draaiden. Dit meldt Trouw.

De Inspectie SZW ondervroeg ruim tweehonderd werknemers uit de animatiesector. Daar kwam onder andere uit naar voren dat werkweken van meer dan zestig uur geen uitzondering waren. De veelal jonge mensen worden vaak alleen voor een dagdeel of een aantal uur geboekt, maar zijn vervolgens hele dagen en vaak ook avonden aanwezig op campings en vakantieparken om kinderen te vermaken. 
 

Chaos

 
Doordat veel animatiebedrijven er een chaotische administratie op na houden kon er onvoldoende gecontroleerd worden of de animators die ze aan het werk zetten wel het wettelijk minimumloon betaald kregen. Reden voor de Inspectie om hoge boetes uit te delen, variërend van 56.000 euro (voor een bedrijf met tien werknemers) tot 212.000 euro (voor een onderneming met dertig animatoren in dienst).  
 
Door: Nationale Recreatiegids