Rem op promotie Nederland in buitenland: toerisme groeit te hard

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) gaat zich niet langer focussen op het aanjagen van het toerisme, maar op het bestrijden van de symptomen ervan. Onder meer door middel van bezoekersspreiding wil de organisatie topdrukte en overlast gaan beperken. Komende jaren worden er miljoenen extra toeristen verwacht. Dit meldt De Telegraaf.
Verwacht wordt dat het toerisme tot 2030 groeit naar een totaal aantal bezoekers van 29 miljoen, tegenover 19 miljoen in 2018. Het verschuiven van de focus van toeristenwerving naar toeristenspreiding door het NBTC, staat te lezen in het beleidsplan van de organisatie voor 2020-2024. 
 
"Promotie als NBTC-taak wordt vervangen door reguleren van de toeristenstromen. Veel meer regio's moeten ook profiteren van de verwachte groei van het toerisme. We stimuleren dan ook nieuw aanbod. Het NBTC wordt veel meer een data- en kenniscentrum", zo laad een woordvoerster tegenover de krant weten. 
 

'Toerismespreiding een schijnoplossing'

 
Over de vraag of toeristenspreiding daadwerkelijk helpt bij het bestrijden van overlast is nog niet iedereen het eens. Zo zei toerismedeskundige Stephen Hodes in een interview met de Nationale Recreatiegids dat toeristenspreiding een schijnoplossing is. 
 
Ook bij de Wat U Zegt-sectie van De Telegraaf leeft de vraag. Daar is ‘Rem op toerisme goed zaak’ vandaag de stelling van de dag. Stemmen kan vandaag nog tot 15.30 uur.
 
Door: Nationale Recreatiegids