Normal_camping__tenten__caravans

In 2018 verbleven 44 miljoen gasten in logiesaccommodaties in Nederland; vijf procent meer dan in 2017. Het aantal gasten is de afgelopen vijf jaar stevig toegenomen, met ruim tien miljoen. Opvallend is ook dat de Nederlandse campings steeds beter worden gevonden door buitenlandse toeristen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder logiesaccommodaties verstaat het CBS verblijfplekken als  hotels, pensions, campings, huisjesterreinen en jeugdherbergen. Deze worden nog altijd het meest bezocht door gasten uit Nederland, maar het aandeel buitenlandse toeristen neemt gestaag toe, iets wat duidelijk zichtbaar is in het aantal overnachtingen. Nederlandse gasten waren in 2018 goed voor 69,5 miljoen overnachtingen (een stijging van 2,9 procent), buitenlandse gasten voor 47,5 miljoen; een stijging van 7,4 procent. De meeste mensen die in Nederland in logiesaccommodaties verblijven doen dat in hotels, pensions en B&B’s. Vorig jaar waren dat 30 miljoen gasten (vijf procent meer dan in 2017).

Campings

Op campings was de groei in het aantal gasten het sterkst merkbaar. In 2018 waren er ruim vier miljoen campinggasten in Nederland, een stijging van tien procent. Ook hier waren het de buitenlandse gasten die de scherpste stijging lieten zien: vorig jaar verbleven er in totaal 13,4 procent meer gasten van over de grens op Nederlandse campings dan in 2017. In totaal ging het om 1,2 miljoen buitenlandse gasten. Die verbleven het liefst in Zeeland (327 duizend), Noord-Holland (306 duizend) en Zuid-Holland (161 duizend). Utrecht blijft ver achter op dit gebied: daar kwamen slechts vijfduizend campingasten uit het buitenland. 
 

Door: Nationale Recreatiegids