Normal_cruiseschip_op_zee

De nieuwe toeristenbelasting voor cruisepassagiers die vanaf dit jaar geldt in Amsterdam, mist zijn uitwerking niet. Ook de Britse cruisemaatschappijen P&O en Cunard laten de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) nu links liggen, en wijken uit naar IJmuiden. Dit meldt Het Parool.

P&O en Cunard (onder andere bekend van de rederijen Holland America Line, Costa en Aida) hebben in totaal veertien aankomsten geannuleerd, verdeeld over 2019 en 2020. De moedermaatschappij van P&O en Cunard, Carnival, noemt de ingevoerde toeristenbelasting expliciet als reden om uit te wijken naar IJmuiden. Wat overigens niet betekent dat de cruisetoeristen daarmee ook niet meer naar de hoofdstad komen. P&O blijft Amsterdam als hoofdbestemming noemen,  "accessible via free transfer from IJmuiden", zo valt op de website van de rederij te lezen. 
 

Inkomstenderving

 
Begin dit jaar voerde de gemeente Amsterdam een toeristenbelasting in voor cruiserederijen, die neerkomt op acht euro per passagier, per dag. Voor de cruisedivisie van de Mediterranean Shipping Company en voor Cruise & Maritime Voyages was dit eerder al reden om Amsterdam links te laten liggen. Zij wijken nu uit naar Rotterdam, waarmee de hoofdstad vier ton aan toeristenbelasting misloopt. Daarnaast derven PTA en het havenbedrijf inkomsten, omdat ze nu geen zeehavengeld meer in rekening kunnen brengen. 
 

Geen big spenders

 
In totaal zijn er tot en met 2020 nu 81 cruises geannuleerd. Toch blijft de aanloop hoog: vooralsnog staan er 153 aanmeermomenten van cruiseschepen op de planning voor dit jaar. Met het mogelijk wegvallen van cruisepassagiers loopt Amsterdam geen big spenders mis, zo bleek eerder al uit onderzoek van de Stichting Economisch Onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat passagiers van zeecruiseschepen zoals die van P&O en Cunard gemiddeld 90 euro per bezoek uitgeven, tegenover een gemiddelde van 608 euro door buitenlandse verblijfsbezoekers.
 
Door: Nationale Recreatiegids