Normal_jachthaven__haven__zee__dijk__blauwe_lucht__bootjes__jachten__boten__zeilboten

Het bleek eerder al uit een onderzoek van de Haarlemse zeilmakerij Bootzeil: het aantal mensen dat een pleziervaartuig bezit neemt af. In diverse jachthavens in West-Brabant is deze trend al merkbaar. Dat meldt BN DeStem.

Bij Jachthaven Willemstad heeft het kantelpunt al plaatsgevonden: enkele jaren terug was er nog een wachtlijst (waar rond de zestig boten op stonden), nu zijn er lege plekken langs de steigers. Havenmeester Hans Kuttschreutter ziet de oorzaak in jongeren die liever een boot huren (of delen) dan kopen: "Ze hebben geen zin in het onderhoud en bij slecht weer pakken ze alsnog het vliegtuig. Daardoor liggen niet alle havens in Nederland vol."
 

Minder zeilboten, meer motorboten

 
Ook Marcel Borgmann van NLyachts, een website voor jachtmakelaars, ziet dat het watersportende publiek steeds verder vergrijst, wat onder andere met zich meebrengt dat er minder zeilboten en meer motorboten worden verkocht: "Dat komt door een verschuiving bij 55-plussers. Die ruilen hun zeilboot in voor een motorboot, omdat het te zwaar wordt."
 

Rustig op het water

 
Volgens Borgmann is het nu tijd dat jachthavens in actie komen: "Jachthavens doen er verstandig aan in te spelen op de veranderende markt door meer aan te bieden. Denk aan het beschikbaar stellen van gratis fietsen en het realiseren van horeca en speeltuinen. Doen ze dat niet, dan wordt het rustig op het water."
 

Investeren loont

 
Jachthaven Biesbosch ging enkele jaren geleden al de strijd aan, en investeerde flink in zaken als sanitair, horeca en een camperpark: "We merken dat de investeringen gaan lonen. We hebben zo'n vier- à vijfhonderd passanten meer dan de jaren daarvoor. Vroeger was dit een tussenhaven en geen eindbestemming, dat zijn we nu wel", vertelt Renate Ilmer, directeur van Biesbosch. Haar jachthaven gaat qua bezetting weer 'ouderwetse' tijden tegemoet: "Wij zitten komend seizoen weer helemaal vol."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids