Normal_vrouwe_justitia__standbeeld
De twee zijn inmiddels een begrip in de Nederlandse hotelwereld: Henk en Jolanda. Het duo lichtte horecaondernemers op door het hele land. Zestig keer werd er aangifte tegen ze gedaan, nu zijn ze veroordeeld, tot vier en drie jaar celstraf. Dit meldt de NOS.
Het tweetal had het vooral voorzien op kleine hotels en bed & breakfasts. Hier overnachtten de 63-jarige Jan V. (zijn echte naam) en de 54-jarige Jolanda H., zonder ooit te betalen. Daarnaast leenden ze onder valse voorwendselen geld van tientallen mensen, dat nooit werd terugbetaald. 
 

Overleven

 
Twee weken geleden hoorden het duo ook al vier en drie jaar tegen zich eisen door het Openbaar Ministerie. Jan V., die tijdens zijn oplichtingspraktijken altijd onder de naam Henk opereerde, vertelde toen dat zijn handel en wandel een vorm van overleven was. Hij en Jolanda waren eerder door het Centraal Justitieel Incassobureau hun huis in Bovensmilde (Drenthe) uitgezet omdat ze schulden hadden; daarna voorzagen ze zich van goedkoop onderdak door bij hotels en B&B’s te gaan slapen zonder te betalen. 
 

Eerder veroordeeld

 
Het is niet voor het eerst dat de hotelpiraten voor de rechter stonden. Eerder werden zo ook al veroordeeld voor oplichting. Daarnaast kreeg Jan V. al eens een milde vorm van tbs opgelegd.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids