© COMM museum / Wikipedia

Tobias Walraven, directeur van het in Den Haag gevestigde communicatiemuseum COMM, stapt op. Dit doet hij na alle negatieve publiciteit die was ontstaan nadat afgelopen dagen duidelijk werd dat hij voor tonnen voor zichzelf declareerde. Dit meldt de NOS.

Walraven was sinds januari 2016 directeur van COMM (voorheen het Museum voor Communicatie en dáárvoor het PTT Museum). In de drie jaar dat hij aan het hoofd van het museum stond voerde hij een vrij enthousiast financieel beleid voor een kunstinstelling met niet meer dan 26.000 bezoekers per jaar. Hij verbouwde het museum voor elf miljoen euro (terwijl er niet meer dan twee miljoen euro op de balans stond), huurde voor bijna vier ton bedrijven in waar hij zelf aan verbonden als aandeelhouder en bestuurder, en regelde voor zichzelf een 'management fee' à 180.000 tot 220.000 euro per jaar. Niet gering: de directeur van het Rijksmuseum (2,3 miljoen bezoekers in 2018) verdient 183.000 euro per jaar, die van het Van Gogh Museum 179.000 euro, en van het Stedelijk Museum Amsterdam 136.000 euro. 
 

Buitensporig groot marketingbudget

 
De financiële malversaties kwamen aan het licht na onderzoek van het journalistieke onderzoeksplatform Follow The Money (FTM). Dat concludeerde ook dat COMM buitensporig veel geld aan marketing uitgaf. Voor de heropening van het museum werd 900.000 euro uitgetrokken voor publiciteit. Ter indicatie: het Rijkmuseum gaf in het openingsjaar 2013 ongeveer 1,3 miljoen euro uit aan marketing, maar zag in dat jaar 84 keer zoveel bezoekers verschijnen als COMM.
 

Nieuwe directeur

 
Per 1 februari wordt Adriaan Wagenaar de nieuwe directeur van COMM. Aan hem de taak het museum uit het slop van financiële problemen en tegenvallende bezoekersaantallen te trekken. Wat er nu precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Achter de schermen zou het museum bezig zijn de collectie af te stoten, iets wat door de raad van toezicht wordt ontkend. "Het museum, de collectie, haar bezoekers en medewerkers vragen de komende tijd alle aandacht", aldus de raad.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids