© Michiel1972 / Wikipedia

In het pittoreske Willemstad groeit het verzet tegen de op handen zijnde bouw van een aanlegsteiger speciaal voor riviercruiseschepen. De gemeente Moerdijk is een groot voorstander, de inwoners verenigd in burgerinitiatief Zicht op de overkant iets minder. Dit meldt Omroep Brabant.

Volgens Marjolein de Wit van het burgerinitiatief is de weerzin tegen het project tweeërlei: aan de ene kant heerst de angst dat de vele opvarenden van de schepen voor overlast gaan zorgen in Willemstad, aan de andere kant is men juist bang dat toeristen de vestingstad onbezocht laten. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is het volgens De Wit niet: "We zijn niet tegen toeristen, we ontvangen ze met open armen, maar dit gaat over iets anders. Dit gaat om het project Waterpoort, dat toerisme langs de waterrand wil stimuleren. De toeristen moeten straks binnenkomen in Willemstad en van daaruit gaan ze dan excursies doen naar Bergen op Zoom, Oudenbosch, Tholen en andere plaatsen in de omgeving. En dat willen we niet. We willen niet als poort dienen voor dat hele gebeuren. We zijn best bereid toeristen te ontvangen, maar dit gaat veel te ver."

ACHTER DE BELGISCHE EREBEGRAAFPLAATS

De cruiseschepen in kwestie zijn 135 meter lang en zes meter hoog, en vervoeren met name Amerikaanse toeristen. Nu meren deze schepen van Rederij Scylla nog aan bij de ingang van de haven, maar dat levert vaak gevaarlijke situaties op. Het Zwitserse Scylla liet vervolgens haar oog vallen op een locatie achter de Belgische Erebegraafplaats: dat leverde zulk groot verzet op vanuit de bevolking dat die optie nu van tafel is.

De Wit hoopt dat de gemeente nu een alternatief gaat bieden waar ook de inwoners zich in kunnen vinden: "Wat we missen is een groter kader, waar willen we naartoe met het toerisme in Willemstad? Daar gaan we een visie op maken voor het gemeentebestuur. En dan hopen we dat de gemeente daarop reageert en niet op de eerste de beste ondernemer die iets wil in Willemstad."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids