Amsterdam Light Festival (hoek Amstel / Nieuwe Prinsengracht). Foto: gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat schuiven met de subsidies voor evenementen om zo meer ruimte te maken voor nieuwkomers. Van de evenementen die subsidie krijgen van de gemeente zal alleen de intocht van Sinterklaas meer geld krijgen. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De gemeente verstrekt de subsidies vanuit het Evenementenfonds, dat voor 2019 ruim twee miljoen euro beschikbaar heeft. De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten die organisatoren maken voor een evenement. Zij kunnen alleen subsidie aanvragen voor een bepaald type kosten, zoals beveiliging en veiligheid, overlastbeperking en marketing en communicatie. Voor de intocht van Sinterklaas is steeds meer beveiliging nodig, en daarom krijgt dit evenement extra geld van de gemeente: 180.000 euro in 2019, tegenover 100.000 in 2018.

 

Veel andere evenementen zullen het juist met minder moeten doen. Het Amsterdam Dance Event (ADE) gaat van 150.000 naar 105.000 euro subsidie, het Kwaku Summer Festival gaat van 100.000 naar 70.000 en het Amsterdam Light Festival van 70.000 naar 35.000. Met deze bezuinigingen wil de gemeente Amsterdam het mogelijk maken nieuwe initiatieven te steunen: zonder ondersteuning kunnen zij een eerste editie van hun evenement vaak niet van de grond krijgen. Met behulp van de subsidie kunnen zij uitgroeien tot jaarlijks terugkerende evenementen. Voorbeelden hiervan zijn het Amsterdam Light Festival en Amsterdam Art Weekend. De nieuwkomers waar dit jaar subsidie naartoe gaat zijn het Huiskamerfestival, het honderdjarig bestaan van de stichting Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Rembrandtfestival. Wat betreft de laatste twee gaat het om eenmalige subsidies.

 

Verder wordt er dit jaar 100.000 euro gereserveerd voor kleinschalige lokale evenementen. Daarvoor kunnen de stadsdelen aanvragen indienen bij het Evenementenfonds. Ook wordt er vast 150.000 euro gereserveerd voor de viering van 750 jaar Amsterdam in 2025.

 

Door: redactie Nationale Recreatiegids