Normal_zo_werkt_het_niet__campagnebeeld__willemiek_de_waal_

Ondernemers die actief zijn in de recreatiebranche komen in actie tegen de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maakt. Dit doen ze niet alleen: ook vanuit andere sectoren wordt er deelgenomen aan de campagne Zo werkt het niet! Dit meldt de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON).

RECRON stelt dat de nieuwe wet op een aantal punten een verbetering is, maar dat dit per saldo niet opweegt tegen de nadelen. Volgens de werkgeversorganisatie word tijdelijk werk duurder omdat daar de hoge WW-premie voor gaat gelden, en omdat er vanaf dag een transitievergoeding verschuldigd is. Dit leidt er weer toe het inzetten van oproepkrachten een stuk minder aantrekkelijk wordt.

Vaste contracten lenen zich volgens RECRON niet voor seizoensarbeid of het opvangen van pieken, iets wat niet alleen voor werkgevers, maar ook voor de werknemers geldt: hen wordt een kans ontzegt makkelijk tijdelijk werk aan te nemen, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie. Willemieke de Waal, directeur van De Kennemer Duincampings: "Wij kunnen die mensen helaas niet het hele jaar aan de slag houden. Daar heeft iedereen begrip voor. De WAB gaat dat niet veranderen. Wij worden als seizoenbedrijf onevenredig gestraft."

Met de campagne Zo werkt het niet! willen de werkgevers druk uit oefenen op de politiek om de WAB aan te passen. Gisteren hebben ze een manifest aangeboden aan de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin ze hun zorgen uiten. Naast RECRON doen ook CUMELA Nederland, Detailhandel Nederland, Koninklijke INretail, Koninklijk Horeca Nederland, LTO, Nederlandse Beveiligingsbranche, MKB-Nederland en VNO-NCW mee aan de campagne.

Door: redactie Nationale Recreatiegids