Normal_harlingen__schepen__haven__water__huizen__friesland

De eigenaar van de Amicitia, het schip waar in augustus 2016 de mast van afbrak en waarbij drie Duitse passagiers om het leven kwamen, is vrijgesproken. Hem was dood door schuld ten laste gelegd, maar de rechter acht dat nu onvoldoende bewezen. Dit meldt Omrop Fryslân.

Tegen de 53-jarige eigenaar van het schip was tweehonderd uur werkstraf geëist en drie maanden voorwaardelijk. Die straf komt nu te vervallen. Wel stelt de rechtbank Leeuwarden dat hem wel te verwijten valt dat hij zich "onvoldoende heeft laten informeren over de staat van onderhoud van de mast en onvoldoende toezicht heeft gehouden op de verrichte werkzaamheden".

Daarnaast wordt de man uit Stiens aangerekend dat hij verzuimd heeft reparaties te melden bij de keuringsinstantie. Toch is dat volgens de rechtbank niet genoeg om hem te veroordelen voor dood door schuld. Daarnaast geldt dat zelfs al hád de man zich beter laten informeren, dan nog "had dit waarschijnlijk niet gemaakt dat de aantasting van het hout achter de gaffelplaat tijdig was onderkend".

Het ongeluk gebeurde op 21 augustus 2016 in de haven van Harlingen. Door houtrot brak toen de mast van het historische schip uit 1889 af, die vervolgens drie Duitse passagiers dodelijk verwondde. In totaal waren er op dat moment veertien mensen aan boord: naast de schipper en zijn vrouw, ook twaalf Duisters, allen familie van elkaar. De drie slachtoffers waren mannen van 19, 43 en 48 jaar, alle drie afkomstig uit Amberg.

Door: redactie Nationale Recreatiegids