Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jachthavens nieuwe favoriet van Nederlandse drugsindustrie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nu de controle in de grote zeehavens verbetert, verleggen veel drugscriminelen hun activiteiten naar jachthavens. Niet alleen om aan te meren: steeds vaker proberen criminelen ook de exploitatie ervan in handen te krijgen. Dit meldt de NOS.

Het is een verontrustend verschijnsel, zo stelt Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, en regioburgemeester van een aantal Noord-Hollandse gemeenten. Volgens hem zijn er alleen al in 'zijn' provincie een honderdtal kleine boten betrokken bij drugstransporten. Volgens Annette Kooij, persofficier van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland, is ook Justitie bekend met het fenomeen: "Die smokkel vindt plaats met zeilboten, plezierjachten en vissersboten. We zien dat in dit soort boten verborgen ruimtes worden gebouwd om drugs in te verstoppen", vertelt Kooij. "Daarnaast zien we ook dat containerschepen drugs droppen op de Noordzee. Snelle motorbootjes pikken het op en brengen het aan land."

Jachthavens zijn hierbij een nieuwe favoriete schakel voor drugssmokkelaars: het zijn plekken waar criminelen relatief anoniem kunnen opereren, mede door gebrekkig toezicht en het feit dat registreren lang niet altijd hoeft. "Als je met een zeewaardig schip een jachthaven in komt varen, denkt niemand: zijn die misschien drugs aan het verslepen? Daar kunnen ze dus makkelijker hun gang gaan.", aldus Jos Wienen. Hij merkt ook dat criminelen steeds vaker pogen de exploitatie van jachthavens toe te eigenen: "Soms heb je het idee: heb ik nu te maken met bonafide ondernemers of zit ik te praten met criminelen? Daar moeten we echt vanaf."

Het kabinet gaat nu geld steken in projecten die 'ondermijnende criminaliteit' moeten tegengaan. Zo gaat in Noord-Holland het budget om georganiseerde misdaad aan te pakken van 750.000 euro naar 4,5 miljoen euro per jaar. Een verzesvoudiging waar Wienen blij mee is, maar een relativerende kanttekening plaatst hij ook: "Vergeleken met de miljarden die in deze sector omgaan is het maar een klein beetje. Het geld is een enorme impuls, maar of het genoeg is zal moeten blijken."

Door: redactie Nationale Recreatiegids

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.

11 april '24 (11:29)

Wandelnetwerken vaak gebruikt en scoren vooral in Drenthe goed

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat wandelnetwerken vaak worden gebruikt door wandelaars. Ruim 70 procent van de 3.000 ondervraagden uit de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en regio’s Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg loopt weleens op een route van een wandelnetwerk. In Drenthe zijn ze vooral enthousiast over de duidelijkheid en vindbaarheid van de bewegwijzering. Gemiddeld scoren de wandelnetwerken een 8,0. Dit meldt Wandelnet.

09 april '24 ( 8:54)

Limburg hoopt fietstoerisme te spreiden met extra route Gold Race

Limburg hoopt de grote hoeveelheid fietstoeristen in het zuiden van de provincie wat beter te spreiden door het aantal routes van de Amstel Gold Race uit te breiden. Drie delen van het parcours van de Nederlandse wielerklassieker, die komende zondag weer wordt verreden, zijn al jarenlang met bordjes aangegeven zodat ook amateurwielrenners ze kunnen rijden. Daar is nu een extra route bij gekomen, die wat noordelijker ligt.