Normal_amsterdam_rondvaartboot

Wethouder Udo Kock (toerisme) heeft tijdens het debat De Stad Waar Alles Kan aangegeven dat dagjesmensen die Amsterdam aandoen, belasting moeten gaan betalen voor hun bezoek aan de hoofdstad. Lastig, want de maatregel zou ook Amsterdammers zelf treffen. Dit meldt Het Parool.

Momenteel bezoeken 21 miljoen mensen ieder jaar Amsterdam, maar lang niet al deze toeristen betalen belasting over hun bezoek. Alleen wie blijft slapen in een hotel of Airbnb betaalt toeristenbelasting (zeven procent vanaf 2019). Wethouder Kock (D66) wil daar nu verandering in gaan brengen, zo liet hij zondagavond weten tijdens het debat in de Balie. Hij ziet met name heil in een belasting op attracties: "Ik denk dat je dat kunt inzetten om dagjesmensen een bijdrage te laten leveren. Als ze toch komen, willen we er wel wat aan verdienen. Dan hebben de Amsterdammers er ook nog wat aan." Probleem is alleen dat dezelfde Amsterdammers ook zullen worden getroffen door de maatregel: "Een belasting op attracties is mogelijk – zowel juridisch als in de uitvoering, dat hebben we al onderzocht – maar het kan alleen uitgevoerd worden als Amsterdammers ook gaan meebetalen. En daar wil ik graag het gesprek over aangaan."

In de praktijk zou de belasting neerkomen op 75 eurocent tot 1 euro per verkocht ticket. Het extra geld dat de gemeente hiermee ophaalt kan weer worden ingezet voor extra handhaving, reiniging en manieren om de toeristendruk te verminderen. De maatregel maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen om de toeristenbelasting in Amsterdam anders te organiseren. Dit moet de gemeente 105 miljoen euro extra opleveren per jaar. Of en wanneer de belasting op attracties wordt ingevoerd is nog niet bekend; onder andere de gemeenteraad moet zich er nog over buigen.

Door: redactie Nationale Recreatiegids