Normal_andre_rieu_2010

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat het productiebedrijf van André Rieu ten onrechte beboet is wegens kinderarbeid. Aanleiding was de inzet van minderjarige panfluitspelers uit Roemenië tijdens een van de Vrijthofconcerten. Eerder oordeelde de rechter ook al dat de boete onterecht was. Dit meldt 1Limburg.

Volgens de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet Rieu in de zomer van 2015 een groep van twaalf minderjarige panfluitspelers uit Roemenië te lang werken tijdens een van de concerten op het Vrijthof in Maastricht. De groep maakte onderdeel uit van het muziekgezelschap van de Roemeense panfluitgrootheid Gheorghe Zwamfir, en zou tot middernacht op het podium hebben gestaan. Hierop deelde de Inspectie SZW een boete van 230.000 euro uit aan Rieu, die hierop naar de rechter stapte. Die oordeelde dat het bewijs dat de Inspectie SZW te mager was, en stelde Rieu in het gelijk: de boete was onterecht. Hierop ging SZW in hoger beroep, maar dat leverde geen ander oordeel van de rechter op. De boete is nu definitief van tafel.

"We zijn opgelucht en blij", reageert Pierre Rieu (zoon en woordvoerder van André Rieu) op de uitspraak: "We hadden het heel vervelend gevonden als de Raad van State nu anders had beslist. Niet alleen vanwege de boete. Het voelde zo oneerlijk." Volgens hem waren de panfluitspelers indertijd met de beste intenties uitgenodigd: "De boete was buitenproportioneel."

De eerstvolgende concerten van André Rieu op het Vrijthof zijn in juli 2019. Of er dan weer minderjarige muzikanten op het podium zullen staan wil Pierre Rieu nog niet verklappen.

Door: redactie Nationale Recreatiegids