Normal_vrouwe_justitia__standbeeld

Niet alleen een huurder die zijn verblijf illegaal doorverhuurt aan toeristen riskeert een boete, ook voor de eigenaar van het pand geldt dit. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechter, die oordeelde in een zaak tussen de gemeente Amsterdam en twee eigenaren van een appartement in de buurt van het Vondelpark. Dit meldt Het Parool.

De eigenaren hadden een boete opgelegd gekregen van 13.500 euro, omdat hun huurder de woning illegaal had doorverhuurd aan toeristen. Hierop tekenden de eigenaren bezwaar aan: niet zij, maar de huurder die doorverhuurde moest als overtreder worden aangemerkt.

Daar ging de rechtbank niet in mee. Die stelde dat je van een verhuurder mag verwachten dat die in aanvaardbare mate op de hoogte is van waar de woning voor wordt gebruikt. Anders volgt er een boete, die alleen vervalt wanneer de verhuurder aan kan tonen niets te hebben geweten van illegale verhuur. Daar was volgens de rechtbank in deze zaak geen sprake van: de eigenaren van het pand woonden zelf boven het appartement dat ze verhuurden. Dat ze geen moment hebben doorgehad dat de woning onder hen in 2017 voor minstens vijftig keer verhuurd werd aan toeristen, terwijl de oorspronkelijke huurder in Hong-Kong zou verblijven, vond de rechtbank weinig aannemelijk.

Door: redactie Nationale Recreatiegids