Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Westerveld onderzoekt beperkingen lelieteelt na zorgen over gezondheidseffecten

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 6 min
location_on [xx]km
lelieteelt
In de Drentse gemeente Westerveld is het gemeentebestuur gestart met een verkenning naar maatregelen die de impact van lelieteelt op de volksgezondheid moeten beperken. Aanleiding is een breed gedeelde oproep van een huisarts, die wijst op een mogelijk verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt en een toename van ernstige gezondheidsproblemen in de regio. Dit melden NOS en RTV Drenthe.

De gemeenteraad besloot tot dit onderzoek na ontvangst van een brief van een huisarts uit Wapserveen. In het schrijven, dat mede ondertekend is door honderden collega’s uit het hele land, worden zorgen geuit over het veelvuldig voorkomen van ziekten als Parkinson, ALS en leukemie in gebieden met intensieve bollenteelt.

Onderzoek naar juridische en ruimtelijke maatregelen

Het gemeentebestuur wil onder meer kijken naar de mogelijkheid om lelievelden op afstand te houden van woonwijken en basisscholen. Ook wordt onderzocht of er grenzen kunnen worden gesteld aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en of een maximum ingesteld kan worden op het areaal dat voor sierteelt beschikbaar is. Daarnaast wordt de optie van grondruil meegenomen in het onderzoek, als alternatief om gevoelige locaties te ontzien.

Een algeheel verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen ligt niet op tafel. De raad wil liever in overleg met kwekers tot werkbare afspraken komen. Volgens raadsleden is het effectiever om duidelijke kaders vast te stellen dan om symbolische uitspraken te doen die juridisch geen stand houden.

Discussie laait opnieuw op

Tijdens de raadsvergadering kwamen zowel voorstanders als tegenstanders van de lelieteelt in groten getale naar het gemeentehuis. Hoewel het protest van beide kampen massaal was, verliep de avond zonder incidenten. De discussie over de risico’s van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt is al jaren onderwerp van maatschappelijk debat. Eerdere metingen toonden aan dat op meerdere locaties in Drenthe restanten van tientallen verschillende pesticiden in de bodem en groentegewassen werden aangetroffen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde in 2021 dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen het gebruik van bepaalde middelen en het ontstaan van neurologische aandoeningen. Ook de rechter oordeelde in een eerdere zaak in Boterveen dat het gebruik van specifieke bestrijdingsmiddelen niet zonder risico is voor de gezondheid van omwonenden.

Reactie vanuit de sector

Telers geven aan zich aan de geldende regelgeving te houden en uitsluitend toegestane middelen te gebruiken. Volgens belangenorganisaties binnen de landbouwsector worden deze middelen beoordeeld door onafhankelijke deskundigen, en zijn kwekers afhankelijk van betrouwbare wetenschappelijke toetsing.

Westerveld is niet de enige gemeente die zich buigt over de mogelijke beperkingen van sierteelt. Ook in Friesland is inmiddels een vergelijkbaar traject gestart, waarbij wordt gekeken naar de juridische en praktische mogelijkheden om bewoners beter te beschermen tegen mogelijke schadelijke invloeden van landbouwpraktijken.

23 juni '25 (15:03)

Voormalig Jumbo-topman ontkent ook bij eerste rechtszaak beschuldigingen omtrent omkoping en witwassen

Voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd ontkent ook bij het begin van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak alle beschuldigingen van omkoping en witwassen tegen hem. "Ik vind het echt onbegrijpelijk. Ik ben helemaal niet omgekocht", zei Van Eerd in een eerste reactie tegen de rechter in een volle rechtszaal in Groningen.

23 juni '25 (10:02)

Maxim Hartman haalt bijna 11.000 euro op voor antiquair van mand-meme

Maxim Hartman heeft antiquair Ben Strik, bekend van de mand-meme, een cheque van bijna 11.000 euro gegeven. Het geld was opgehaald met een crowdfundingactie met als doel Strik financieel te compenseren.

20 juni '25 ( 9:13)

Schiphol spant rechtszaak aan tegen eigenaar schitterende zonnepanelen

Schiphol spant een rechtszaak aan tegen de eigenaar van zonnepanelen die zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden. Met een kort geding wil de luchthaven afdwingen dat de eigenaar de zonnepanelen verwijdert. Ze vormen volgens Schiphol een "onaanvaardbaar risico voor de veiligheid".

20 juni '25 ( 8:30)

Omroep MAX in gesprek met Tom Egbers over maken nieuw programma

Jan Slagter van Omroep MAX is in gesprek met Tom Egbers over een nieuw programma. Dat heeft de omroepbaas gezegd tegen De Telegraaf.

19 juni '25 ( 9:01)

Defqon. 1 in top 10 van beste (dance)festivals in de wereld

Tomorrowland is door de lezers van het Britse magazine DJ Mag uitgeroepen tot beste (dance)festival ter wereld. Het Belgische evenement, ook populair onder Nederlanders, wint voor het vijfde jaar op rij. Ook de rest van de top 3 blijft ongewijzigd: het Amerikaanse Ultra Music Festival staat op twee en het Untold Festival uit Roemenië op drie.

18 juni '25 (10:42)

Cinerama Rotterdam blijft voorlopig bestaan

De Rotterdamse bioscoop Cinerama is uit de onzekerheid. Pandeigenaar VolkerWessels en filmhuis KINO hebben een deal gesloten waarbij de historische bioscoop behouden blijft. Het is een deal voor de komende jaren, dus Cinerama is voorlopig gered. Dat meldt Rijnmond.

18 juni '25 ( 9:10)

Blokker opent veertig vestigingen in Nederland na faillissement

Blokker opent de komende tijd veertig vestigingen in Nederland om de vorig jaar failliet verklaarde winkelketen opnieuw op te bouwen. De eerste twaalf nieuwe winkels worden woensdag geopend. De rest volgt de komende weken, meldt de winkelketen.

17 juni '25 (14:14)

Timur Perlin van invaller bij JOE naar vaste radiodj

Radio-dj Timur Perlin blijft de komende jaren bij radiozender JOE. Dat maakten de zender en de dj dinsdag bekend. "Wat begon als een invalklusje wordt nu officieel: de komende jaren hoor je me elke dag tussen 10.00 en 13.00 uur bij JOE", schrijft Perlin in een bericht op Instagram.

17 juni '25 ( 8:52)

Uitgeversgroep VBK steunt schrijvers die zich uitspreken over maatschappelijke discussies

Uitgeversgroep VBK steunt schrijvers van hun uitgevers die zich uitspreken over belangrijke maatschappelijke discussies, zoals de overname van VBK door KKR. Deze investeringsmaatschappij ligt onder vuur, omdat die zou investeren in wapens, fossiele projecten en Israëlische bedrijven die actief zijn op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een groep schrijvers wil dat hun uitgevers zich uitspreken tegen KKR.

17 juni '25 ( 8:47)

Nederlandse reisbranche ook gevoelig voor handelsoorlog Donald Trump

De Nederlandse reisbranche is ook gevoelig voor de handelsoorlog van Donald Trump. Daarop wijzen economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Hoewel de Amerikaanse importheffingen geen directe impact hebben op de sector, kunnen de bredere diplomatieke en economische gevolgen volgens de bank wel degelijk gevolgen hebben voor diensten zoals toerisme en zakenreizen.