Magical Mystery Tour live in theaters

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
GOUDA - In de Nederlandse theaters weerklinkt het geluid van het Beatles-album Magical Mystery Tour. Het zijn nummers uit 1967 die The Beatles zelf nooit live op het podium hebben uitgevoerd. Bijna vijftig jaar later doen The Analogues het alsnog. Vrijdagavond is de première in De Goudse Schouwburg van een theatertournee die in januari eindigt in Carré.

The Analogues hebben een grote collectie vintage instrumenten van over de hele wereld verzameld om klassiekers als Strawberry Fields Forever, Penny Lane, I Am the Walrus en All You Need is Love live in de theaters ten gehore te brengen. Denk aan zeldzame gitaren uit de jaren zestig, maar ook aan orgels van dezelfde makelij als de exemplaren die destijds in de Abbey Road Studios in Londen stonden.

Alle instrumenten zijn nodig om het complexe studiogeluid van The Beatles op originele wijze te evenaren, legt bassist Bart van Poppel van The Analogues uit. "In 1967 traden The Beatles al een jaar niet meer op. In de studio konden ze de gekste dingen verzinnen. Ze waren erg experimenteel ingesteld en grepen alles aan om hun muziek te verrijken. Wij zijn zo gek om dat met behulp van strijkers en blazers live te reproduceren. Dat is technisch ongelooflijk ingewikkeld met zoveel instrumenten."

Vintage
Moderne en digitale muziekinstrumenten als een keyboard komen er niet aan te pas. ‘’Door instrumenten van toen te gebruiken, klinkt het beter en meer als The Beatles’’, zegt Van Poppel. The Analogues spelen op tien vintage orgels en 25 oude gitaren en een echte piano, naast blokfluiten en mondharmonica’s. Voor het ene geluid van de brandweerbel uit Penny Lane kochten ze een buisklok die identiek is aan het originele exemplaar die The Beatles gebruikten.

In de Verenigde Staten vonden The Analogues vorig jaar een Lowrey Heritage Deluxe, gelijk aan het grote orgel in Abbey Road Studios waarop The Beatles Lucy In The Sky With Diamonds speelden. Van Poppel: "Die vind je gewoon nergens meer. Het orgel is een halfjaar bij de reparateur geweest, er zaten twee muizennesten in, maar klinkt weer als vanouds."

The Analogues zijn geen lookalikes, het gaat de band puur om de muziek. Van Poppel: "We onderscheiden ons van andere tributebands door de muziek exáct na te spelen. Daarmee overdonderen we mensen die de plaat vaak als hun broekzak kennen.”

Tijdens de komende theatertournee doen The Analogues dertig theaters aan. De bedoeling van de band is om vanaf volgend jaar andere studioalbums live ten gehore te brengen, Sgt. Pepper bijvoorbeeld of The White Album.