Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoogste zonkracht in Nederland verwacht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het KNMI meet vandaag een zonkracht van 7. Dit betekent dat de kracht van de zon, een maat voor de hoeveelheid UV straling, vandaag bij onbewolkt weer, een hoogte bereikt tussen 7 en 8. Dat zijn de hoogste waarden die in ons land mogelijk zijn.

De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe snellerje kunt verbranden en hoe groter de kans is op huidkanker. Op grond van deze voorspelling van KNMI adviseert KWF Kankerbestrijding daarom omop een dag als vandaag extra maatregelen te nemen om verbranding van dehuid te voorkomen.

Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 40.000 dit jaar. Een stijging maar liefst 75%. De kans op het krijgen van huidkanker is vrij hoog: ongeveer 1 op de 50 Nederlanders zal vóór het 80ste levensjaar een melanoom ontwikkelen, voor het basaalcelcarcinoom is dit 1 op de 7 en voor de overige huidtumoren 1 op de 180. 90 Procent van het aantal huidkankerpatiënten is gerelateerd aan de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt. Vooral mensen met een licht huidtype (39% van de Nederlandse bevolking) zijn extra gevoelig voor verbranding van de huid.

Zonkrachtapplicatie
KWF Kankerbestrijding heeft een gratis applicatie gelanceerd met een zonbeschermingsadvies op maat. Dezeapplicatie is beschikbaar voor de IPhone en voor android telefoons via de app store en android market. De mobiele app bestaat uit een zonkrachtmeter die de actuele zonkracht in Nederland meet en een huidtypetest. Deze test (6 vragen) maakt duidelijk op welk huidtype hetpersoonlijke zonbeschermingsadvies moet worden afgestemd.

Activiteiten Fight cancer
OokFight cancer, het jonge en eigenzinnige label van KWF Kankerbestrijdingroept op tot verstandig zonnen. Met de boodschap "Thank life for the summer, maar bescherm jezelf goed tegen de zon" maken we jongeren bewustvan zonbescherming. Binnenkort is de campagne zichtbaar op de Nederlandse luchthavens. Veel jongeren vertrekken dan naar een zonnige vakantiebestemming. Ze kunnen de gratis Sun Safe app van Fight cancer downloaden, waardoor ze niet alleen in Nederland maar ook op hun vakantiebestemming een persoonlijk huidtype advies op hun mobiele telefoon ontvangen.

Daarnaast is er een Fight cancer team gedurende de gehele zomer aanwezig met de mobiele 'creambar' op stranden, festivals en evenementen (zie www.fightcancer.nl), zoals tijdens de Fight cancer tour. Bezoekers kunnen zich insmeren bij de creambar en geïnformeerd worden over de mogelijke schade van UV stralingdoor de zon. Net als ieder jaar sluit de Fight cancer de tour af op deGaypride in Amsterdam op 6 augustus en zijn we aanwezig op het zonneterras op Loveland festival op 13 augustus.
25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.