Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Mannelijke werkcultuur heerst bij festivals’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
‘Mannelijke werkcultuur heerst bij festivals’
Festivals lijken op het eerste gezicht inclusief, maar volgens een onderzoek zou blijken dat de werkcultuur achter de schermen van festivals erg mannelijk is. Dat maakt het niet voor iedereen even makkelijk om mee te draaien, meldt Trouw. 

Er heerst een gesloten cultuur achter de schermen bij festivals. Daar zouden de organisatoren worstelen met een ‘mannelijke werkcultuur’. Dat stelt Britt Swartjes van de Erasmus School of History, Culture and Communication. Zij promoveerde afgelopen maand op de vraag hoe divers en inclusief festivals zijn.

Festivals voor iedereen

Het imago van festivals is dat het niet uitmaakt wie je bent, als je maar van muziek houdt ben je altijd welkom. Jong of oud, arm of rijk. In de praktijk blijkt het echter anders in elkaar te steken, aldus Swarts. Zij concludeert dat op basis van haar onderzoek bij 16 festivals in Rotterdam. Dat zou ook toepasbaar zijn voor andere festivals in het land.

Wat haar opviel was dat ze voornamelijk met mannen in gesprek ging als zij met organisatoren sprak. Daarnaast constateerde ze veel uitval bij vrouwelijke stagiaires. Dat zou, blijkend uit gesprekken met deze uitvallers, komen door de werkcultuur.

Een mogelijke oorzaak die zij noemt is het grote financiële risico dat een festivalorganisator neemt. Wanneer het bijvoorbeeld regent op de dag van het festival kan dat een strop zijn. Daarom staat er een flinke druk op de organisator, die vaak met een klein team veel mensen moet ondersteunen en begeleiden. Dat veroorzaakt volgens Swarts haantjesgedrag, waar de uitvallers een probleem mee hadden. Ook noemden de uitvallers de lange werkuren en onderlinge competitie als afknappers.

Informele cultuur

Volgens Swarts werkt de informele en genivelleerde cultuur in de festivalwereld voor sommigen beter dan voor anderen. “Als je daar niet in past, kan dat informele vrij vervelend zijn. Op een verborgen manier is er namelijk wel sprake van hiërarchie.”

Dat beseffen de organisatoren volgens haar ook. Zij stelt dat geen enkele organisatie in de verdediging ging toen zij haar conclusies presenteerde bij hen.

Haar onderzoek ging over meer dan alleen de werkcultuur. De centrale vraag luidde: wat doen festivalorganisatoren om een plek voor iedereen te zijn? Daarbij is programmering een belangrijk onderdeel. “Want een hiphop festival wordt vaak gekoppeld aan jongeren en een house- of rockfestival aan ouderen.” En zo zijn er volgens haar meer van dit soort opvattingen.

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.