Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Menselijke' 24e editie van Noorderzon eindigt met zonnige dag

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 17 min
location_on [xx]km
De 24e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is voorbij. Het festival trok in elf dagen tijd 135.000 bezoekers naar het gratis toegankelijke festivalterrein in het Noorderplantsoen en naar de vele DownTown-locaties in de binnenstad van Groningen. Het avontuurlijke programma van Noorderzon is onverminderd goed bezocht, ongehinderd door het soms sterk wisselende augustusweer. In totaal werden zo’n 50.000 kaarten voor de verschillende voorstellingen verkocht, is geëindigd met een gemiddelde bezettingsgraad van 85% en vonden ook de gratis toegankelijke activiteiten, voorstellingen en concerten gretig aftrek.

De volgende editie: de 25e!
In 2015 wordt Noorderzon 25 jaar. Hoe dat gevierd gaat worden is op dit moment nog niet bekend, maar dat het een extra feestelijke editie gaat worden is zeker. Noorderzon 2015 vindt plaats van 20 tot en met 30 augustus.

Trouw en avontuurlijk publiek
Het was een deels koude en natte editie met temperaturen die ’s nachts soms daalden tot 6 graden; augustus roerde zijn staart. Het gratis toegankelijke festivalterrein werd daardoor natuurlijk wat minder goed bezocht, maar zodra het droog was en het zonnetje doorbrak, dromden de mensen (inclusief vele kinderen) weer samen in het Noorderplantsoen om het festival zoveel mogelijk te kunnen meemaken. De uitdaging die het ambitieuze programma dit jaar weer bood, werd gretig door het publiek aangegrepen. Dankzij het avontuurlijke publiek kan Noorderzon zich elk jaar weer blijven ontwikkelen als toonaangevend internationaal podiumkunstenfestival.

Mens en zijn context centraal in programma van 2014
Het programma van 2014 legde een accent op de mens in al zijn verschijningsvormen en zijn verhouding tot zijn leefomgeving. Dit kwam naar voren in grote en kleine voorstellingen waarin herkenbare sociale en maatschappelijke onderwerpen (op subtiele wijze) werden aangeroerd. De 24e editie van het festival was een ijzersterke, vol experiment, vol interessante nieuwe vormen en vol Nederlandse premières van internationale, maar ook van noordelijke makers. Publieksfavorieten waren de live-gemaakte stille film Nufonia Must Fall (Live) van dj en striptekenaar Kid Koala en filmregisseur K.K. Barrett (Being John Malkovich, Lost in Translation, Where the Wild Things Are, Her) waarvan een extra show tijdens het festival is toegevoegd, de wonderlijke wereld van circusgezelschap Race Horse Company, de roerende vertellingen van Edgar Oliver, de menselijke verhalen van BERLIN, de uitgekiende genialiteit van Mariano Pensotti’s Cineastas. en natuurlijk het project van het New Yorkse 600 HIGHWAYMEN waarin 49 Groningers participeerden. Ook sociale programma-onderdelen zoals Social Labs Groningen, een debat over het basisinkomen van MIES, de samenwerkingen met de Voedselbank Groningen (Noorderzon-bezoek-pakketjes voor de kinderen), Kleintje Noorderzon voor de zieke kinderen in het Beatrix Kinderziekenhuis en samenwerkingen met het Clubhuis voor Doven in Groningen en met Festival 5D om het festival nog toegankelijker te maken voor mensen met een handicap horen daar volgens de organisatie, volledig bij.

Een speciale vermelding voor het project Waterstaat van WERC Collective uit Groningen en Media Arts Friesland is daarbij nog op zijn plaats: in de plantsoenvijver bouwden zij een netwerk van LED-bollen die gezamenlijk een scherm op het water vormden. Het meest gefotografeerde object van Noorderzon.

Noorderzon betrokken bij internationale coproducties
Noorderzon was betrokken bij de totstandkoming van een flink aantal voorstellingen die te zien waren in het festival. Twee in het oog springende waren de wereldpremière van Fernando Rubio’s When We Were Kids, die deels in Groningen werd geproduceerd en de Nederlandse première van het grote project The Record van de New Yorks groep 600 HIGHWAYMEN. Rubio presenteerde in Groningen het eerste deel van een trilogie over de kindertijd in een prachtige klaslokaal-achtige setting in de Noorderkerk. Volgend jaar is dit werk op meerdere plekken in Europa te zien. 600 HIGHWAYMEN werkte de laatste maand intensief samen met 49 al eerder geselecteerde vrijwillige Groningers om een voorstelling te maken waarin deze mensen elkaar voor het eerst ontmoeten op het podium van de Stadsschouwburg. Het resultaat was een prachtige, ontroerende, onvergetelijke en menselijke voorstelling die door het merendeel van het publiek – en de pers - met veel gejuich werd onthaald.

Veel internationale gasten
Een spannend internationaal programma trekt ook veel internationale professionals van overal ter wereld. Een deel van deze mensen kwamen naar Noorderzon om in Groningen informeel te spreken over hun vakgebied. De Director’s Circle International – een groep toonaangevende programmeurs uit de Verenigde Staten aangevuld met professionals uit alle windstreken – was voor de tweede maal te gast om zich onder te dompelen in Noorderzons unieke combinatie van een cutting edge performing arts festival en een groot, laagdrempelig volksfeest. De groei van het aantal internationale programmeurs op Noorderzon brengt veel mogelijkheden voor zich presenterende artiesten met zich mee.

Minifestivals binnen Noorderzon
Ook de vele minifestivals binnen Noorderzon liepen uitstekend. Als het droog was, werd het kinderprogramma (Rotor) overspoeld door kinderen die hun knuffels lieten parachuteren, hun eigen pannenkoeken ontwierpen en hun eigen robotpakken maakten. Het literaire programma Literaturia was grotendeels uitverkocht en kende vele hoogtepunten, van Arjen Lubach tot de eerste Groninger KALF avond. Daarnaast was het muziekprogramma weer divers en van grote kwaliteit. Hoogtepunten waren de rock ’n roll van Nick Waterhouse, de psychedelische elektro van Jagwar Ma en het eclectische Knarsetand. Maar ook het concert van Sun Kil Moon in de Spiegeltent mag als meesterlijk de boeken in.

Vernieuwingen in het Noorderplantsoen
Een festivalorganisatie staat nooit stil. Dit jaar heeft Noorderzon een aantal veranderingen aangebracht op het festivalterrein. Een voorbeeld is de plaatsing van een nieuwe tribune op beide oevers bij het Dok muziekpodium zodat de concertbeleving van zowel band als publiek aanzienlijk is verbeterd, de verplaatsing van de Spiegeltent naar een rustiger plek en natuurlijk de introductie van het nieuwe muziekpodium Plataan waar elke dag vele mensen genoten van prachtige, intieme concerten.

Een diepe buiging voor de vrijwilligers
Het festival speelt letterlijk en figuurlijk een centrale rol in de stad en in de levens van vele Groningers. Dat blijkt ook maar weer uit de overweldigende inzet van meer dan 800 vrijwilligers die samen meer dan 30.000 uur werkten. Noorderzon is een beetje van al deze mensen en van al deze mensen zit een beetje in Noorderzon. Hoe koud het ook was, de glimlach was er altijd. De organisatie maakt een diepe buiging voor al deze prachtige, warme, hartelijke en hardwerkende mensen.

Green Key keuring
Tenslotte is Noorderzon in 2014 voor de 4e maal bekroond met een Green Key keurmerk (niveau zilver) voor duurzame festivals. Tijdens deze editie heeft opnieuw een keuring plaatsgevonden. Noorderzon hoopt ook komend jaar dit keurmerk te kunnen voeren, en misschien is het dit jaar zelfs mogelijk om ‘niveau goud’ te halen.

© Nationale Recreatiegids

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.