Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Landelijk en gemeentelijk beleid vaak probleem voor kleine festivals

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
festival
Een deel van de kleinere festivals heeft moeite met de organisatie door veranderlijk landelijk en gemeentelijk beleid. Dit blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals, de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF).

"In ons geval was de gemeente eerst positief", zegt Arjen Kroezen van het afgelaste Psy-Fi Festival in Oldenzaal. "Totdat er negatieve geluiden uit de omgeving ontstonden, de gemeente een complete draai maakte en het volgens hen niet in het bestemmingsplan zou passen." Dit gebeurde in een laat stadium, "waardoor wij in tijdnood kwamen en de stekker eruit moesten trekken."

Volgens directeur Berend Schans van de VNPF is dit geen uniek fenomeen. "We vinden het jammer, maar hebben ook begrip." Festivals moeten zo georganiseerd worden dat "het de rest van de wereld niet in de weg zit", vindt hij, wat betekent dat festivals zich moeten aanpassen.

Pittig

Tineke Alberts van het festival BouleVaart in Krommenie kreeg geregeld met veranderend beleid te maken. Naast een evenementenvergunning nu ook een omgevingsvergunning en akoestisch onderzoek nodig. "Alles heeft het organiseren bemoeilijkt, ik denk dat we het nooit meer gaan doen." Noëlle ter Woerds van het dit jaar door hoge kosten afgelaste Werfpop Festival in Leiden zegt dat het organiseren "veel vraagt". "Wij vinden het pittig dat je allemaal veiligheidsplannen moet schrijven." De normen verschillen per veiligheidsregio, zegt ze, en festivals moeten tekorten bij de politie opvangen. "Bij sommigen zakt de moed in de schoenen."

Utrecht en Amsterdam werken aan een nieuw evenementenbeleid. Utrecht overweegt met locatieprofielen te werken op bepaalde locaties, waar dan extra regels gelden. De gemeente overweegt 's winters geen grote evenementen in parken toe te staan vanwege een grotere kans op bodemschade. Dit heeft gevolgen voor het Sneeuwbal Festival in Park Transwijk dat in januari is. "Mocht het zo zijn dat ook de raad voor de aanname van de locatieprofielen stemt, dan voelen wij er niet veel voor om Sneeuwbal in bijvoorbeeld april te organiseren", zegt Nikki Kloet van organisator The Zoo Events. "We zijn tenslotte een winterfestival."

Het organiseren van festivals kost steeds meer tijd en aandacht, zegt uitvoerend secretaris Willem Westermann van de VVEM. Meer aandacht voor bijvoorbeeld duurzaamheid vindt hij een goede zaak, maar gemeenten kunnen volgens Westermann nog meer meedenken met festivals. "Zodat je tot meerjarige afspraken kunt komen. Het is fijn als je niet elk jaar met verrassingen wordt geconfronteerd."

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.

23 mei '24 (10:18)

Twee concerten in Ziggo Dome voor Suzan & Freek in 2025

Suzan & Freek geven op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei volgend jaar een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt het muzikale duo donderdag bekend. De kaartverkoop voor de shows start zaterdag.

23 mei '24 (10:03)

Nieuwe show Soundos dit najaar in theaters

Soundos El Ahmadi gaat dit najaar weer het theater in. Haar nieuwe voorstelling Witte Ruis speelt ze in september voor het eerst in Theater Diligentia in Den Haag.

23 mei '24 ( 8:45)

Opbouw Pinkpop is begonnen: 'Eerste paaltje is geslagen'

De opbouw van Pinkpop is begonnen. De organisatie van het festival in Landgraaf deelt op sociale media dat het "eerste paaltje" erin zit.

22 mei '24 (13:39)

Word jij de nieuwe 'campingburgemeester' van Zwarte Cross?

Het is één van de grootste campings van het land: de camping op de Zwarte Cross. Zij zoeken nog iemand die hen een handje wil helpen. Een once-in-a-lifetime-kans is hoe het festival noemt. Wie deze taak op zich neemt wordt de ‘burgemeester’ van 30.000 jolige en brakke feestvierders, meldt AD.

22 mei '24 (12:58)

Deze artiesten zie je tijdens het AVROTROS Muziekfeest in Zeewolde

Op 29 mei staan zo’n 30 artiesten weer op het podium tijdens het Muziekfeest van AVROTROS in Zeewolde. Onder andere Donnie, Marco Schuitmaker, Tino Martin en Samantha Steenwijk staan op de agenda, meldt Omroep Flevoland.

22 mei '24 (10:58)

Radio 2 Top 2000 wint Ere Zilveren Reissmicrofoon

De Top 2000 van NPO Radio 2 heeft de Ere Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. Volgens de jury is de jaarlijkse eindejaarslijst "hét culturele audio-evenement".