Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kinderen redden dolfijnen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het kan in Nederland zo maar gebeuren dat je een levende dolfijn of bruinvis op het strand vindt. In die gevallen wordt hulp geboden door Stichting SOS Dolfijn. In de meivakantie leren kinderen in het Dolfinarium meer over wat je dan moet doen.

“Je moet een dolfijn die levend op het strand terecht komt niet terugduwen”, zegt Jolanda Meerbeek van stichting SOS Dolfijn, een stichting die gestrande bruinvissen en dolfijnen opvangt, rehabiliteert en weer terug brengt naar zee. “Als een dier strand dan is er bijna altijd wat aan de hand. Het kan ziek zijn, verzwakt, gewond en door de stranding gestrest. Het dier heeft goede zorg nodig.”

Kinderen die het Dolfinarium bezoeken kunnen t/m 9 mei een spoedcursus volgen:  Red een dolfijn. Meerdere keren per dag gaan twee teams de strijd met elkaar aan, onder begeleiding van Dolfinariummedewerkers en vrijwilligers van stichting SOS Dolfijn die ze voorzien van aanwijzingen. Het team dat zo snel en zo zorgvuldig mogelijk een bruinvis(dummy) weet te redden wint. “Het is voor de redders belangrijk om het dier rustig te benaderen en te behandelen”, vervolgt Meerbeek. “De teams moeten zorgen dat het dier vrij kan ademen. Ook het koelen van het dier is van levensbelang. Eenmaal gestrand kan het dier zijn warmte niet meer kwijt.” Het koelen doen de ‘redders’  door de bruinvis  nat te houden met behulp van een natte doek, emmer en spons. Daarna moet het dier in de speciale hangmat worden getild en naar de dolfijnenambulance worden gebracht. De dagwinnaars mogen een echte dolfijn ontmoeten.

Stichting SOS Dolfijn
Het rescueteam van SOS Dolfijn staat 24 uur per dag klaar om hulp de bieden aan bruinvissen en dolfijnen die met problemen op het strand terecht zijn gekomen. Door enorme inzet wordt aan ernstig zieke of gewonde dieren een tweede kans geboden. Vele vrijwilligers staan dag en nacht klaar om langs de kust of in het opvangcentrum in actie te komen voor een dier in nood. Het Dolfinarium is supporter en sponsor van Stichting SOS Dolfijn. Daarnaast werkt SOS Dolfijn samen met de dierenartsen van het Dolfinarium waardoor goede medische zorg is gewaarborgd.

© Nationale Recreatiegids

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.