Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe duurzaam zijn herbruikbare bekers op festivals echt?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 8 min
location_on [xx]km
Hoe duurzaam zijn herbruikbare bekers op festivals echt?
Per 1 januari van dit jaar ging nieuwe regelgeving in rondom het gebruik van wegwerpplastics bij onder andere evenementen en festivals. Organisatoren zijn dan ook druk bezig geweest om het aanbod van bekers duurzamer te maken. Bordex Group, een leverancier van verpakking, denkt dat het gebruik van herbruikbare bekers niet per se betekent dat deze ook duurzamer zijn. 

Het is maar net hoe je het bekijkt, stelt Bordex Group. Volgens de organisatie zijn herbruikbare bekers namelijk helemaal niet in de zin duurzamer dan wegwerpbekers. “Omdat ruim 90 procent [van de wegwerpplastics] wordt ingezameld, kunnen die gewoon gebruikt blijven worden. Soms zijn die zelfs duurzamer dan herbruikbare bekers.”

Niet verplicht

Daarnaast is er volgens Bordex een misvatting over de regelgeving. Herbruikbare bekers zijn namelijk niet verplicht. “Vijf op de tien klanten denkt dit, maar dat verhaal klopt niet”, zegt eigenaar Bert Hengeveld. Bordex levert zowel zachtplastic wegwerpbekers als hardplastic bekers. Daarbij heeft het dus niet per se belang bij de keuze van organisatoren.

Waar Bordex zich aan ergert is de eenzijdige, “verkeerde” informatie over de nieuwe regels en over de duurzaamheid van beide systemen. Wie Googelt op ‘wegwerpbekers’ ziet alleen maar berichten in de media die vertellen dat wegwerpbekers sinds 1 januari 2024 in principe verboden zijn op zogeheten gesloten festivals en evenementen. Dat zijn sportwedstrijden, popfestivals en andere evenementen met en fysieke omheining en toegangscontrole.

Halve verhaal

Wie de regels van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat goed leest, ontdekt dat zogeheten open evenementen – van dorpsfeesten tot kermissen, Koningsdag en carnaval – gewoon wegwerpbekers mogen blijven gebruiken. Ook bij gesloten evenementen mag dat, mits minimaal 75 procent van alle bekers ingezameld en gerecycled wordt. Dit kan onder andere door middel van inzamelboxen, afvalcontainers en duidelijke instructies. Aangezien tegenwoordig bijna alle evenementen en festivals met een statiegeldmuntje werken, leveren bezoekers vanzelf de meeste bekers in. Dit systeem zou volgens Bordex net zo effectief zijn als herbruikbare bekers. “Dit is getest op grote popfestivals zoals Tomorrowland. Daar werd 90 procent van de wegwerpbekers ingezameld een recyclingbedrijf maakt daar weer nieuwe bekers van.”

Herbruikbaarheid

Ervaringen van Bordex wijzen uit dat van de harde herbruikbare bekers gemiddeld 15 tot 20 procent na het eerste evenement niet meer bruikbaar is, uitvalt of kwijtraakt. Deze bekers zijn volgens Bordex gemaakt van nieuw plastic en worden na gebruik wel gerecycled, maar tot laagwaardige producten zoals bermpaaltjes. Bij wegwerpbekers valt gemiddeld 10 procent uit, aldus Bordex. Deze worden echter wel voor 100 procent gerecycled tot nieuwe bekers.

Milieu-impact

In 2020 werd een Life Cyclus Analyse (LCA) uitgevoerd, die de milieu-impact tijdens de hele cyclus van beide producten beoordeelde. Daaruit werd geen winnaar aangewezen. Wel is sindsdien het recyclingproces van wegwerpbekers volgens Bordex ‘fors gestegen’. Hengeveld: “Bovendien zijn hardplastics fors zwaarder, dus daarvan wordt de plastic afvalberg groter.” Daarom wil Bordex een nieuw LCA-onderzoek door een onafhankelijk instituut. Deze is volgens de organisatie nodig om beide systemen goed met elkaar te kunnen vergelijken. “De discussie draait in 2024 veel te vaak om subjectieve beleving en niet om feitelijke argumenten”, aldus Hengeveld. “Onder bepaalde omstandigheden zijn hardplastic bekers soms de beste keuze voor evenementen. Maar voor grote festivals zijn recyclebare wegwerpbekers qua duurzaamheid vaak de meest geschikte optie. Beide opties kennen dus voor- en nadelen. Organisatoren moeten zelf de keuze tussen de twee systemen kunnen maken.”

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.