Utrecht wil winterfestivals in de ban doen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden er straks geen festivals meer georganiseerd in de winter. Mensen die tijdens de koude maanden een meerdaags muziekfestival willen bijwonen zullen dan moeten wijken naar andere provincies. Utrecht wil van 1 november tot en met 31 maart geen vergunningen verlenen aan grote evenementen in parken. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat dit extra schade kan aanrichten in parken, meldt RTV Utrecht.

De gemeente wil het verbod in tien evenementenlocaties in de stad invoeren. Het gaat om het Domplein, het Lucasbolwerk, het Stadhuisplein, park Lepelenburg, park Transwijk. Ook het Maximapark en het Griftpark, het Wilhelminapark, het Julianapark en recreatieplas Strijkviertel.

In deze gebieden moet naast een verbod op winterevenementen ook een verplichte rustperiode worden ingesteld tussen twee evenementen. Op pleinen geldt een periode van tien dagen, in parken iets langer, namelijk achttien dagen. Daarnaast komt er een bezoekersmaximum en is de maximumduur van een evenement vijf dagen.

Bodemkwaliteit

Een reden waarom de gemeente het verbod wil instellen is vanwege de bodemkwaliteit. Die zou snel verslechteren als er in de winter festivals in parken worden georganiseerd. Volgens de organisatie achter het Sneeuwbal Festival, dat eind januari in Park Transwijk wordt georganiseerd, houdt het festival hier al rekening mee. Dat doen zij door onder andere rijplaten en vlonders neer te leggen op het terrein. De festivalorganisator The Zoo van het Sneeuwbal Festival is dan ook niet blij met de plannen van de gemeente

Reserveringskalender

Volgens het college moet ook het aantal evenementen aan banden worden gelegd. Dat moet gebeuren via een zogenaamde ‘reserveringskalender’. Daarin kunnen organisaties hun evenementen opgeven en afstemmen met andere evenementen zodat de rustperiode gehandhaafd kan worden. Het college stelt dat voor een aantal evenementen, zoals Bevrijdingsdag, Keti Koti, de Canal Pride, Sint Maarten en de Sinterklaasintocht altijd plek moet zijn in deze kalender.

Niet definitief

Het gaat overigens om voornemens, deze zijn nog niet geconcretiseerd. De gemeenteraad moet nog instemmen. Mocht dat het geval zijn, dan moeten de nieuwe regels vanaf 2025 gelden.