Uitkijktoren voor Noordoostpolder

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Kom genieten van het prachtige uitzicht op het landschap van de Noordoostpolder! De Ramspoltoren bij Ens is afgelopen week geopend als toeristisch uitkijkpunt. De toren is overdag gratis toegankelijk voor bezoekers.

Wethouder Andries Poppe van de gemeente Noordoostpolder, heemraad Jan Nieuwenhuis van het Waterschap en beheerder Jan Akkerman van Natuurmonumenten openden de toren. Akkerman is blij met het resultaat: "Toen ik enkele jaren geleden langs de toren reed, vond ik het jammer dat je er niet gewoon op kon. Zo ontstond het idee om van de Ramspoltoren een toeristisch uitkijkpunt te maken".

Fotograaf: Luc HoogensteinBron: SaxifragaToeristisch uitkijkpunt en natuurbeleefpunt

Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op het bijzondere landschap van zowel de Noordoostpolder als van het Kampereiland: het nieuwe en oude land. In het trappenhuis hangen foto’s van de bijzondere planten en dieren die in de omgeving voorkomen, zoals de imposante zeearend. Ook wordt het verhaal verteld over de aanleg en de ontginning van de Noordoostpolder en de mensen die in ‘het beloofde land’ gingen wonen.
Discussie over ontstaan Ramspoltoren

Over de geschiedenis van de toren bestaat nog steeds discussie. Volgens sommige mensen is het een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog, bedoeld om vijandelijke vliegtuigen te spotten. Volgens anderen is de toren na de inpoldering geplaatst om uit te kijken over het nieuwe land.

Kom zelf kijken
De Ramspoltoren is dagelijks gratis te bezoeken tussen 9:00 en 17:00. De toren ligt aan het Ramsdiep bij Ens en is bereikbaar vanaf de Ramsweg en Zwartemeerdijk.

© Nationale Recreatiegids