Nieuw startpunt voor recreatie bij Nootdorp

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Inwoners van Nootdorp en omgeving hebben sinds 13 maart 2014 een nieuw vertrekpunt om het groene landschap te verkennen. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland en  Jaap van Staalduine, wethouder van Pijnacker-Nootdorp en bestuurder van het Natuur- en Recreatieschap Dobbeplas, openden het nieuwe Toeristisch Overstappunt (TOP) bij de Dobbeplas.  Het TOP-netwerk is hiermee uitgebreid tot 35 TOP’s in 3 provincies. In april 2014 volgt TOP Zoeterwoude. Voor de zomer komen daar nog 6 nieuwe TOP’s bij in Zuid-Holland en de provincie Utrecht.

Grootschalige groenontwikkeling in Buytenpark
Gedeputeerde Weber: "De provincie Zuid-Holland en de gemeenten hebben de ambitie een groot aaneengesloten groengebied tussen Delft, Pijnacker, Nootdorp en Zoetermeer inclusief de Nieuwe Driemanspolder te realiseren. De provincie heeft hier flink in geïnvesteerd. Provinciale Staten besluiten eind maart 2014 over het budget voor het versterken van de toegankelijkheid van de groene gebieden waaronder de TOP’s voor de komende jaren."

Wethouder Van Staalduine onderschrijft het belang om te blijven investeren in groen en regionale groenverbindingen. "Daarbij moet wel goed gekeken worden naar de behoeften van de eigen inwoners", aldus Van Staalduine.

Startpunt voor fietsers en wandelaars
Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen of  te wandelen. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio. De TOP’s zijn te herkennen aan de markante stalen groene grashalm van 5,5 meter hoog.

Samenwerking
De TOP Dobbeplas is mogelijk gemaakt door de gemeente Pijnacker-Nootdorp, stadsgewest Haaglanden, het natuur- en recreatieschap Dobbeplas en de provincie Zuid-Holland. De Stichting TOP Routenetwerken, voorheen het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme, is projectleider van de TOP’s.

Foto: Han Weber bij TOP Nootdorp