Oudste poppodium in Rotterdam ondergaat metamorfose

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Het bekende Rotterdamse poppodium Baroeg in het Spinozapark wordt na 43 jaar volledig op de schop genomen. Het wordt een drastische verbouwing, die je eigenlijk niet eens een verbouwing kunt noemen. Het volledige pand wordt afgebroken en heropgebouwd, met een nieuw uiterlijk. Hiermee moet het oude poppodium toekomstbestendig worden. Aanvang van de afbraak is in de zomer, meldt RTV Rijnmond.

Al sinds 1981 is Baroeg het toevluchtoord in Rotterdam voor liefhebbers van alternatieve muziek. Het pand is zelfs Cultureel Rotterdams Erfgoed. Ondanks dat het nog zo goed oogt, schrijft de organisatie dat het gebouw aan vervanging toe is. Daarom heeft de organisatie samen met architectenbureau Diederendirrix een nieuw ontwerp voor het pand gemaakt.

Volgens de directeur van Baroeg, Leon van Rijnsbergen, is het huidige pand niet specifiek ontwikkeld als poppodium, maar als jongerencentrum. Dat betekent dat er weinig faciliteiten zijn voor voornamelijk artiesten. “De kleedkamers zijn bijvoorbeeld klein, en de geluidsisolatie is niet goed.” Om in het speelveld te blijven moet er daarom worden gemoderniseerd.

Het poppodium verklapt op haar website al wat nieuws over het nieuwe pand. Zo komt er een concertzaal, een ruimere backstage voor de artiesten en een kantoorruimte.

Tot april

Wie nog een bezoekje wil brengen aan het oude pand, kan dat nog doen tot en met april. Dan vindt de laatste show in het oude gebouw plaats. Zo wordt Koningsdag nog in Baroeg gevierd en zijn er op 28 april optredens tijdens Veneration of the Dead, het langstlopende black metal festival van het land.

Ook na april organiseert Baroeg nog evenementen, maar dan op andere locaties.