De Wijst komt terug in De Maashorst

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De wijst komt terug in De Maashorst. De provincie Noord-Brabant, de gemeenten Uden, Bernheze en Landerd en waterschap Aa en Maas werken samen om dit te realiseren.

In Heemhuis De Hooge Raam tekenden de bestuurders een intentieverklaring.


Wijst doet zich voor als verschillende grondlagen tegen elkaar schuiven en daardoor het grondwater naar boven stuwen. Het komt dan aan de oppervlakte in de vorm van vaak roodbruin gekleurde plassen en beekjes. De roodbruine kleur is het gevolg van de grote hoeveelheden ijzer in het water. Vooral als gevolg van landbouwactiviteiten zijn wijstgebieden meestal niet meer als zodanig herkenbaar.
Om het verschijnsel uit te leggen en om er een educatieve functie aan te verbinden, worden er grote informatieborden in de wijstgrondgebieden geplaatst. Daarop moet worden uitgelegd wat wijst precies is, waar het troebele water vandaan komt en hoe het water aan zijn bruine kleur komt.

Wijstgebieden
De Maashorst is een van de weinige gebieden in Nederland met wijstgronden. Het verschijnsel komt vooral voor in het oostelijk deel van Brabant.
In twee aandachtsgebieden zijn vanuit de gebiedsontwikkeling al projecten voor wijstherstel opgestart. Dat zijn het Annabos (Uden) en Geneneind (Gemert-Bakel). In drie andere gebieden wordt het wijstherstel nu ook voortvarend aangepakt: Donzel (Bernheze), Graspeel/Nieuwveld (Landerd) en Slabroek/Hengstheuvel (Uden).

Samenwerking
In het Provinciaal Water Plan is twee miljoen euro gereserveerd voor het herstel van dit bijzondere verschijnsel in de natuur. Ook de gemeenten Gemert, Uden, Bernheze en Landerd zijn bereid financieel bij te dragen. Een kwartiermaker van de Dienst Landelijk Gebied heeft geïnventariseerd of er onder de grondeigenaren draagvlak is om mee te werken en dat blijkt zo te zijn. De komende anderhalf jaar zullen in overleg met hen tal van werkzaamheden worden uitgevoerd om de wijst weer in haar natuurlijke staat te herstellen en voor natuurliefhebbers toegankelijk te maken.

Foto: aaenmaas.nl.

© Nationale Recreatiegids