Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In carnavalssteden vaak één bekersysteem na nieuwe regels

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
In carnavalssteden vaak één bekersysteem na nieuwe regels
In steden die aankomend weekend volledig in het teken staan van carnaval, wordt vaak gewerkt met één bekersysteem door de hele stad nu er nieuwe regels zijn voor plastic wegwerpbekers. Carnavalsvierders in Tilburg, Breda en Maastricht betalen extra voor een herbruikbare beker, blijkt uit een rondgang van het ANP.

De steden zijn hierop overgegaan, omdat er sinds 1 juli 2023 nieuwe regels gelden voor wegwerpplastic. In Tilburg borduren kroegen voort op een systeem met harde bekers dat vorig jaar al in gang werd gezet, zegt Alex Boonmann, bestuurslid bij de lokale belangengroep Stichting Horeca Concentratiegebied Tilburg. Bezoekers betalen eenmalig 0,50 euro voor een herbruikbare beker. Als ze die aan het einde van de avond bij een bar inleveren, krijgen ze een muntje, dat ze de volgende dag weer kunnen gebruiken voor het halen van een drankje. Het systeem hebben de horecazaken volgens Boonmann gezamenlijk met de gemeente Tilburg opgezet. "Als het goed is, doen alle kroegen in Tilburg eraan mee", zegt het bestuurslid.

Ook in Breda is een gezamenlijk bekersysteem tijdens carnaval. Carnavalsvierders betalen eenmalig 1 euro extra voor een drankje. "Zie dit als een bijdrage aan een duurzaam systeem", zegt een woordvoerder van het Ondernemersfonds Breda. Zo'n zeventig horecazaken doen hier volgens de woordvoerder aan mee. De gebruikte zachte bekers worden uiteindelijk gerecycled. Ook maakte het Bredase trio De Rubberen Schuimboten het carnavalslied Bekers naar de bar. "We verzoeken kroegen om aan het einde van de avond dit nummer te draaien, zodat iedereen eraan herinnerd wordt dat ook de laatste beker weer naar de bar moet", aldus het ondernemersfonds.

Feestgangers

Maastrichtse feestgangers betalen 0,50 euro extra voor een beker. In de stad geldt één systeem, hebben brancheverenigingen, Maastrichtse horecaondernemers en de gemeente afgesproken. Ook hier wordt het bedrag gebruikt om de recycling te bekostigen, aldus de gemeente.

Niet overal maken steden gebruik van één bekersysteem tijdens carnaval. Zo lukte het de Eindhovense horeca niet om tot een gezamenlijke oplossing te komen, waardoor de meer dan vijftig cafés in kroegstraat Stratumseind allemaal een eigen beleid kiezen, meldt RTL Nieuws. In Bergen op Zoom houden horecaondernemers het voorlopig bij het wegwerpplastic, schrijft BN DeStem.

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.

12 april '24 ( 8:51)

Saïda Maggé neemt presentatie Koningsdaguitzending NOS dit jaar op zich

De koningsdaguitzending van de NOS wordt dit jaar gepresenteerd door Saïda Maggé. De nieuwspresentator neemt daarmee het stokje over van Jeroen Overbeek, die de live-uitzending de afgelopen jaren van commentaar voorzag.

12 april '24 ( 8:43)

Jonas Brothers verplaatsen Europees deel van tournee, show in Ziggo Dome verzet

De Amerikaanse band Jonas Brothers heeft het Europese deel van hun tournee verplaatst. Concertorganisator MOJO laat weten dat het concert dat de broers op 10 juni in Ziggo Dome zouden geven, nu op donderdag 3 oktober plaatsvindt. Als reden worden "planningconflicten" genoemd.

11 april '24 (15:19)

DI-RECT, Jonna Fraser en Waylon ook te zien op Zwarte Cross

Waylon, Jonna Fraser, DI-RECT en Living Colour zijn donderdag toegevoegd aan de line-up van Zwarte Cross. De organisatie maakte 51 nieuwe namen bekend die optreden tijdens het muziekfestival in Lichtenvoorde.

11 april '24 (10:21)

Dit zijn de presentatoren van Het Grote Songfestivalfeest

Cornald Maas en Edsilia Rombley presenteren in december de vierde editie van Het Grote Songfestivalfeest. Net als vorig jaar praten zij het evenement in de Ziggo Dome aan elkaar, is donderdag bekendgemaakt.

11 april '24 ( 8:55)

Grootste concert tot nu toe voor Rolf Sanchez

Rolf Sanchez treedt op 14 december op in AFAS Live in Amsterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Nederlandse zanger tot nu toe.

11 april '24 ( 8:45)

Gastoptreden van Danny Vera bij Groots met een Zachte G

Danny Vera is een van de gastoptredens tijdens de 2024-reeks van Guus Meeuwis' concerttraditie Groots met een Zachte G. Dat vertelde Meeuwis in RTL Boulevard.

11 april '24 ( 8:30)

Inschrijven voor marathon Amsterdam niet meer mogelijk: uitverkocht

Inschrijven voor de marathon van Amsterdam in oktober is al niet meer mogelijk. De 48e editie van het evenement is al uitverkocht en dat is volgens de organisatie eerder dan ooit. Vooral de hele marathon is dit jaar populair, met een recordaantal inschrijvingen van 22.500 hardlopers.