Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam Museum, Hermitage Amsterdam en Rijksmuseum werken samen met portrettengalerij

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Vanochtend, woensdag 12 februari, hebben Paul Spies (Amsterdam Museum), Cathelijne Broers (Hermitage Amsterdam) en Martine Gosselink (Rijksmuseum) met een drievoudige handdruk hun samenwerking bekrachtigd voor een vaste tentoonstelling van meer dan 30 enorme groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw.

Onder de werktitel Gallery of the Golden Age is het voor het eerst dat een verzameling groepsportretten van deze omvang bijeen wordt gebracht. Deze groepsportretten van de burgerij zijn uniek in de wereld en vertellen het verhaal van het voor Nederland zo typerende burgerschap. Met deze unieke krachtenbundeling maken de drie Amsterdamse musea de kunstwerken, die – ook vanwege hun omvang - zelden worden getoond, zichtbaar voor een groot publiek. De tentoonstelling zal vanaf eind november 2014 in de Hermitage Amsterdam te zien zijn.

Rembrandts Anatomische Les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele voorbeelden van topstukken die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Deze ‘klasgenoten van de Nachtwacht’ uit de collecties van het Rijksmuseum en Amsterdam Museum worden door hun enorme omvang zelden tentoongesteld, en al helemaal niet tegelijkertijd. Dit soort groepsportretten waren toen ze gemaakt werden al uitzonderlijke schilderijen: in tegenstelling tot omliggende landen werden in Nederland niet alleen edelen en geestelijken op paneel of doek geportretteerd. Ook de burgerij viel deze eer al vroeg ten deel. Vaak gaat het om burgers die een bestuurlijk rol vervulden in de stad, als schutters of regenten. Deze groepsportretten van ‘gewone mensen’ zijn niet alleen kunsthistorisch interessant, maar vertellen bovendien het verhaal van de voor Nederland zo typerende groepsmentaliteit.

Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam: “Wij kijken altijd om ons heen waar we met andere partijen door samenwerking een groter publiek kunnen aanspreken. De samenwerking met Amsterdam Museum en Rijksmuseum – als genereuze bruikleengever – stelt ons in staat om, naast de grote tentoonstellingen die we sinds 2009 organiseren, een unieke collectie samen te brengen die voor het grote publiek nog niet te zien was. Hiervoor is een enorme zaal nodig en daar beschikt de Hermitage over, in het 17e-eeuwse gebouw, dat nog stamt uit de tijd dat de groepsportretten zijn gemaakt.”

Paul Spies, directeur Amsterdam Museum: “Met dit project gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Het gaat hier om echte topstukken uit de collectie van de stad Amsterdam, die door hun enorme omvang lastig te presenteren zijn. Deze samenwerking maakt ze op een prachtige manier toegankelijk voor alle Amsterdammers en toeristen uit binnen- en buitenland.”

© Nationale Recreatiegids

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

03 mei '24 ( 9:26)

Compensatie van 10 euro na chaotisch Loveland valt niet bij iedereen goed

De organisatie van het festival Loveland van Oranje biedt bezoekers 10 euro korting op de editie van volgend jaar, omdat er tijdens Koningsdag dit jaar lange wachttijden waren. Ook was er chaos bij het betreden van het festivalterrein. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie dit betreurt. "Daarom willen wij al onze bezoekers graag 10 euro korting bieden op Loveland van Oranje Festival 2025." Het Parool meldt dat bezoekers van het festival de compensatie dan weer betreuren. Sommige mensen hebben voor honderd euro aan munten gekocht en kunnen daar nu niets meer mee.

03 mei '24 ( 8:59)

Tong Tong Fair in Den Haag gaat niet door vanwege financiële perikelen

De Tong Tong Fair in Den Haag gaat dit jaar niet door in verband met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden.

03 mei '24 ( 8:49)

Geen concert Burna Boy in Johan Cruijff ArenA door 'onvoorziene omstandigheden'

Het concert van Burna Boy in de Johan Cruijff ArenA op 9 juni van dit jaar gaat niet door. Dat meldt organisator Bon Bon Entertainment op de website. De show is geannuleerd vanwege "onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat we onze hoge standaarden voor evenementen niet kunnen waarborgen".

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.