Normal_strand_zwemmen_vakantie_weer

Nederlander checkt zelden werkmail en krijgt de steun van zijn baas.

Zevenenzestig procent van de Nederlanders voelt zich direct relaxed op vakantie. Daarmee is er geen volk ter wereld dat zich zo snel ontspant op vakantie als Nederlanders. Andere reizigers hebben vaak veel meer tijd nodig om te ontspannen. Vijfentwintig procent van de Duitsers en 24 procent van de Spanjaarden zijn pas ontspannen na een dag of twee. Maar liefst 18 procent van de Japanners geeft aan zich nooit helemaal relaxed te voelen tijdens hun vakantie, terwijl slechts 6 procent van de Nederlanders dit aangeeft. Dit blijkt uit een wereldwijd onafhankelijk onderzoek in opdracht van Expedia.nl, onder ruim 8.500 wereldburgers, waaronder meer dan 300 Nederlanders.

Waarom zijn Nederlanders zo relaxed?
Mogelijke verklaringen voor het feit dat Nederlanders zich zo snel kunnen ontspannen is dat ze niet of nauwelijks hun werkmail of voicemail checken. Nederlanders krijgen steun van hun baas om op vakantie te gaan en er zijn maar weinig redenen die ons tegenhouden om lekker weg te gaan.

Minimale gedachte bij het werk tijdens de vakantie
Helemaal offline gaan tijdens vakantie blijkt moeilijk. Dat geldt echter niet voor Nederlanders. In vergelijking met andere landen zijn we het meest relaxte volkje. Van de Nederlanders checkt 56 procent wel eens zijn of haar werk- of voicemail. De Fransen zijn bijna allemaal nog met hun werk bezig tijdens hun vakantie. Zij scoren met 93 procent het hoogste in vergelijking met alle Europeanen. Ook Italianen zijn veel online met 87 procent.

Steun van de baas maakt ons relaxed
Een andere reden waarom Nederlanders met een gerust hart op vakantie gaan, is omdat ze support krijgen van hun baas. Een grote meerderheid van de ondervraagde Nederlanders (62 procent) geeft aan dat hun baas achter hun staat op het moment dat zij op vakantie gaan, wat zorgt voor een rustig en vertrouwd gevoel. Bij Italianen en Duitsers is dat wel anders. Slechts 44 procent van de Italianen heeft het gevoel dat hun baas achter hun staat en dat is bij 49 procent van de Duitsers het geval. Nederlanders hoeven zich niet schuldig te voelen over de vakantiedagen die worden opgenomen of dat de baas het zijn of haar werknemers niet gunt. Nederlanders nemen dan ook bijna alle vakantiedagen op in een jaar. Gemiddeld krijgen Nederlanders 25 vakantiedagen, waarvan we er 21 opnemen.

Relaxed zonder zorgen
Nog een verklaring waarom we zo relaxed op vakantie gaan, is dat er verder niet veel zorgen of redenen zijn waarom we niet zouden gaan. In andere landen worden wel diverse redenen genoemd waarom men thuis blijft. Wanneer wij Nederlanders van plan zijn te gaan en het eenmaal zover is, kan heel weinig ons nog maar tegenhouden. Meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) zegt geen reden te hebben vakantiedagen niet op te nemen en scoren daarmee het hoogst in vergelijking met de rest van de wereld. Gemiddeld zegt 31 procent geen reden te hebben. Een handjevol andere landen geeft aan dat ze het zich niet kunnen permitteren om vakantiedagen op te nemen. Dit speelt vooral bij Amerikanen en Canadezen (22 procent), in Thailand (25 procent) en Korea (27 procent). Economische redenen worden door Nederlanders nauwelijks aangehaald (slechts 10 procent) in vergelijking met andere landen. Dit speelt meer in landen als Spanje (28 procent) en Italië (30 procent).

René Nieuwmans, Senior Commercial Manager bij Expedia.nl: “Dit onderzoek geeft aan hoeveel waarde wij Nederlanders hechten aan onze vakanties. We blijken ontzettend goed te zijn in het omschakelen van de werkmodus naar de vakantiemodus.

Expedia.nl