Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komst World Match Racing Tour bevestigt rol van Lelystad als watersportstad

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Het door het Batavia Sailing Center uit Lelystad uitgebrachte bid voor het houden van de  ‚Dutch Match Cup’ als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour is door de organisatoren van de Tour geaccepteerd.  Dat betekent dat Lelystad minimaal voor een periode van vijf jaar een van de locaties wordt, waar gestreden wordt om het ISAF Wereldkampioenschap matchracen. Inmiddels is er een sponsor gevonden die zich voor drie jaar aan de Dutch Match Cup verbindt. Het College van B&W van Lelystad heeft een voorstel aan de Gemeenteraad voorgelegd om het evenement voor drie jaar te ondersteunen, te beginnen in 2014.  Ook de Provincie Flevoland is inhoudelijk  betrokken en heeft de subsidieaanvraag op dit moment in behandeling. Het streven is de eerste editie van de Dutch Match Cup te houden in september in de Bataviahaven van Lelystad.

Indien de AWMRT naar Lelystad komt, dan wordt de rol van Lelystad als Watersportstad en de provincie als Watersportprovincie nog meer benadrukt. Het evenement is een goede impuls voor de economische ontwikkeling van de kust van Lelystad.  Bataviahaven maakt voor een langere periode deel uit van een wereldwijd circuit van topzeilevementen om het Wereldkampioenschap dat op verschillende plaatsen in de wereld wordt gehouden (Zweden, Duitsland, Chicago, Bermuda, Maleisie, Zuid Korea en nu dus Nederland). Het evenement wordt in meer dan 180 landen live  uitgezonden, waarmee Lelystad en provincie Flevoland ook internationale bekendheid krijgen. Of het evenement er komt hangt af van besluitvorming door de gemeenteraad en de provincie Flevoland.

Wethouder Jop Fackeldey: "Naast de sportieve uitstraling van het zeilevenement is dit een evenement dat een sterke economische impuls heeft voor het gebied rond Bataviahaven. In het verlengde profiteren de gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland ook, gezien het feit dat de bestedingen lokaal worden gedaan. Verwachting is dat in Lelystad gevestigde bedrijven, toeleveranciers en watersportgerelateerde ondernemingen zullen profiteren van de economische spin-off die dit evenement met zich meebrengt. Daarnaast trekt het ook partijen aan van buiten Lelystad. Zo heeft een rederij van cruiseschepen ook interesse getoond in Bataviahaven. Naast de economische impuls is het ook vanuit Citymarketing oogpunt interessant. Niet alleen nationaal maar ook internationaal wordt Lelystad op de kaart gezet. Als je ziet hoeveel mooie beelden er gemaakt zijn van de plaatsen waar het evenement al heeft plaatsgevonden geeft dit een enorme boost. Ik ben onder indruk van de mogelijkheden voor economische ontwikkelingen voor de stad en dan heb ik het nog niet eens over het zeilplezier."

De Alpari World Match Racing Tour is het ISAF Wereldkampioenschap matchracen. Het evenement wordt op dit moment gehouden in Duitsland, Korea, Frankrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Bermuda en Maleisië. Verdere uitbreiding van het circuit staat op stapel in Nieuw Zeeland, India en Australie. De Tour wordt wereldwijd door veel mensen gevolgd en bewijst grote publieksaantallen te kunnen trekken. Zo wordt de Zweedse editie jaarlijks door 100.000 mensen in een week bezocht. Anders dan bij andere zeilevenementen zijn de wedstrijden voor het publiek goed te volgen, omdat de ze in Lelystad voor de Saerdam en het havenhoofd van Bataviahaven worden gevaren. De gebruikte boten zijn uitgerust met videocamera’s en microfoons en de regels zijn simpel: twee boten varen een wedstrijd en degene die het eerst over de finish komt heeft gewonnen. De wedstrijden zijn kort, nogal heftig en worden gezeild door professionele teams van topzeilers die ook meezeilden in grote wedstrijden als de America’s Cup. De finales van het evenement op zaterdag en zondag worden wereldwijd live uitgezonden. Dagelijkse samenvattingen van de wedstrijden en het evenement rond de wedstrijden gaan de wereld rond. Behalve om punten voor het wereldkampioenschap strijden de teams om het prijzengeld.

De organisatoren van de Alpari World Match Racing Tour zijn bijzonder enthousiast over de deelname door Lelystad. Met name de al aanwezige faciliteiten en infrastructuur aan de kust, en meer specifiek de Bataviahaven, staan er garant voor dat het evenement zonder meer kan worden gehuisvest.
James Pleasance, CEO van de Alpari  World Match Racing Tour:  „Namens de Alpari World Match Racing Tour kan ik zeggen dat wij bijzonder verheugd zijn met het bid van Lelystad. Het Batavia Sailing Center beschikt met de Bataviahaven over uitstekende faciliteiten en een natuurlijk arena voor een wereldkampioenschap dat garant staat voor spectaculair zeilen vlak voor de wal. Ik kijk uit naar de samenwerking en de komst van de Dutch Match Cup als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour.”  Een delegatie van de Alpari World Match Racing Tour heeft de Bataviahaven inmiddels een aantal keren bezocht en geïnspecteerd.

Rond de wedstrijden wordt een programma samengesteld dat de Dutch Match Cup tot een publieksevenement maakt. De nabijheid van de diverse musea en uiteraard Batavia Stad maakt het voor de bezoekers nog eens extra aantrekkelijk het evenement te bezoeken. In de aanloop naar  en tijdens het evenement zelf  wordt nadrukkelijk een verbinding gemaakt met zeilen als breedtesport en het jeugdzeilen. Voor de Bataviahaven betekent de komst van de Alpari World Match Racing Tour een bevestiging van de positie de de haven inmiddels heeft verworven in de internationale zeilwereld. Zo vindt in juni van dit jaar het Eurosaf Europees Kampioenschap Teamzeilen in de Bataviahaven plaats. Voor Batavia Sailing Center de opmaat naar het evenement in september.

© Nationale Recreatiegids

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

03 mei '24 ( 9:26)

Compensatie van 10 euro na chaotisch Loveland valt niet bij iedereen goed

De organisatie van het festival Loveland van Oranje biedt bezoekers 10 euro korting op de editie van volgend jaar, omdat er tijdens Koningsdag dit jaar lange wachttijden waren. Ook was er chaos bij het betreden van het festivalterrein. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie dit betreurt. "Daarom willen wij al onze bezoekers graag 10 euro korting bieden op Loveland van Oranje Festival 2025." Het Parool meldt dat bezoekers van het festival de compensatie dan weer betreuren. Sommige mensen hebben voor honderd euro aan munten gekocht en kunnen daar nu niets meer mee.

03 mei '24 ( 8:59)

Tong Tong Fair in Den Haag gaat niet door vanwege financiële perikelen

De Tong Tong Fair in Den Haag gaat dit jaar niet door in verband met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden.

03 mei '24 ( 8:49)

Geen concert Burna Boy in Johan Cruijff ArenA door 'onvoorziene omstandigheden'

Het concert van Burna Boy in de Johan Cruijff ArenA op 9 juni van dit jaar gaat niet door. Dat meldt organisator Bon Bon Entertainment op de website. De show is geannuleerd vanwege "onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat we onze hoge standaarden voor evenementen niet kunnen waarborgen".

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.