Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dag van de Korte Film: deze zes beste kortfilms kijk je op de kortste dag van het jaar

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 9 min
location_on [xx]km
Dag van de Korte Film: deze zes beste kortfilms kijk je op de kortste dag van het jaar
Inmiddels is het bijna een traditie te noemen. Op 21 december is het alweer de tiende editie van de Dag van de Korte Film. 21 filmtheaters maken op de kortste dag van het jaar een programma met korte films. De perfecte manier om de donkerste dag van het jaar door te komen.

De tijd van de korte dagen is bijna geteld. Op 21 december komt de zon op om 8.46 uur en verdwijnt om 16.27 uur weer onder de horizon. Dat komt neer op zo’n 7.45 uur zon. Ter vergelijking: de langste dag van het jaar telt maar liefst 16 zonuren. Daarom kunnen mensen wel wat verlichting gebruiken. Door bijvoorbeeld een programma van zes kortfilms te volgen. Dat klinkt heel lang, maar valt best mee. De zes kortfilms die de organisatie voor dit jaar heeft geselecteerd is een kleine anderhalf uur kijken. Praktisch een gewone film!

Films

Het programma van de Dag van de Korte Film ziet er als volgt uit:

-       Balcony Cacophony (Quentin Haberham, animatie, 2023)

Een rijke dame moet haar grote herenhuis verruilen voor een klein appartementje. Daar kan ze moeilijk wennen aan haar buurman en vreemde baby. Ook de harde muziek helpt niet mee en de ergernissen lopen uit tot een ruzie. Het is een springerige animatiefilm waarin het absurde gebeurt.

-       Gleuf (Isis Mihrimah Cabolet, fictie, 2023)

Regisseur Isis Cabolet laat in dit onderzoek een zeventigjarige vrouw in contact komen met een jongeman, die haar levenslust weer aanwakkert. De in isolement geraakte vrouw wordt gespeeld door Beppie Melissen, die hier een Gouden Kalf-nominatie voor ontving. Haar jongere tegenspeler is Michael Muller.

-       Het optreden (Claire Zhou, fictie, 2023)

Voor de Chinese Nieuwjaarsviering bij haar kerk bereidt Lin haar solonummer voor. Hiermee wil ze indruk maken op de gemeenschap, maar haar mentor vindt dat er nog wat aan het nummer kan worden gesleuteld. Om de emotie in haar nummer te brengen adviseert hij haar om zich werkelijk open te stellen, maar dat blijkt moeilijk. Vervolgens gaan er roddels rond over haar zoon en staat Lin voor een moeilijke keuze. Blijft ze zich verstoppen of laat ze zien we ze werkelijk is? Ook deze film ontving een Gouden Kalf-nominatie, ditmaal voor Beste Korte Film.

-       Ik ben geen robot (Victoria Warmerdam, fictie, 2023)

Wanneer de jonge muziekproducente Lara haar computer niet kan overtuigen dat zij geen robot is, begint ze daar zelf ook aan te twijfelen. Wat ze ook doet om zich te identificeren, haar computer accepteert haar vinkje niet. De situatie wordt nog ingewikkelder als zij har vriendje belt voor geruststelling. Het is een absurde komedie, met veel donkere humor rond het dilemma van Lara.

-       Lucid Dreaming (Emma Evelein, fictie, 2023)

Een meisje raakt tijdens een treinreis geïntrigeerd door een onbekende reiziger. In deze korte dansfilm komen de twee passagiers nader tot elkaar. Dat doen zij zonder een woord te zeggen. De film is dit jaar verkozen tot Beste Korte Film en kreeg daarvoor de Gouden Kalf.

-       When Doves Try (Thalia de Jong, fictie, 2023)

Doffer, een mannetjesduif, maakt duivin Duifje het hof in een dans van aantrekking, verleiding en ontgoocheling. Wat opvalt zijn de realistisch gefilmde vogels tegenover een strak gekleurde achtergrond en romantische muziek. Hierdoor is alle aandacht gericht op deze sierlijke versierpoging.

Naast zes volwassenfilms zijn er ook zes jeugdfilms die worden vertoond tijdens de Dag van de Korte Film. Welke dat zijn vind je hier.

De zes kortfilms worden in 21 theaters afgespeeld. Benieuwd waar jij donderdag terecht kunt? Bekijk dan deze link

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.