Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ambities cultuuronderwijs breed gedragen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
(Novum) - Ieder kind moet goed cultuuronderwijs krijgen. Om dat mogelijk te maken wordt maandagochtend een intentieverklaring getekend door een groot aantal betrokken partijen. Het is voor het eerst dat het belang van goede cultuureducatie zo breed wordt erkend. Culturele instellingen, gemeenten en scholen kunnen op basis daarvan concrete afspraken maken.

In het 'bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs' staat de gezamenlijke ambitie voor het cultuuronderwijs van rijk, gemeenten, provincies en schoolbesturen voor de komende tien jaar beschreven. Tot de ondertekenaars behoren minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA), staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), PO-raad-voorzitter Rinda den Besten en veel bestuurders van gemeenten en provincies.

"Cultuuronderwijs heeft alles te maken met wat je op school leert: goed leren lezen, schrijven en rekenen", lichten Bussemaker en Dekker toe in een verklaring. "Wie literatuur leest, ontwikkelt zijn woordenschat, voor wie een museum bezoekt, wordt geschiedenis zichtbaar, tastbaar en voelbaar."

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gaat proberen schoolbesturen en schoolleiders enthousiast te maken en ervoor te zorgen dat leraren kunnen worden bijgeschoold. De cultuurkaart voor het voortgezet onderwijs en het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) blijven behouden.

De PO-raad, de koepel voor primair onderwijs, roept zijn achterban op mee te doen met de lokale afspraken. Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst en het Fonds voor Cultuurparticipatie gaan de uitvoering daarvan ondersteunen. "School is meer dan taal en rekenen, cultuureducatie hoort daarbij", zegt voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten. "Dit kader geeft scholen de mogelijkheid om daar invulling aan te geven, zodat de leerlingen maximaal tot hun recht komen en zich breed kunnen ontwikkelen."

In een aantal gemeenten hebben scholen en culturele instellingen al afspraken gemaakt. Zo werken in Den Haag negentien erfgoedinstellingen mee aan museumlessen in het basisonderwijs. Eindhoven, Helmond, Tilburg en Den Bosch ontwikkelden samen 'de Culturele Ladenkast' en in Leiden werken twaalf musea samen waardoor basisschoolleerlingen in die plaats elk jaar minstens één museum bezoeken.

In Enschede heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst getekend met alle basisscholenbesturen en de grote culturele instellingen. En in Amsterdam heeft de gemeente afspraken gemaakt met schoolbesturen over wekelijks twee tot drie uur cultuuronderwijs voor de kinderen in groep 1 tot en met 8. Het gaat om een uur muziekles en een uur beeldende vorming of cultureel erfgoed. Het derde uur vullen de basisscholen zelf in met bijvoorbeeld theater of dans.

23 februari '24 (13:11)

Deelnemers marathon Rotterdam dragen rouwlintje voor Kiptum

De duizenden deelnemers aan de marathon van Rotterdam op 14 april ontvangen een rouwlintje ter nagedachtenis aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Ze kunnen het lintje bevestigen op hun loopshirt, meldde de organisatie, die ook heeft besloten het aan Kiptum toegekende startnummer 1 niet uit te geven aan een andere loper.

23 februari '24 ( 9:46)

Meer namen toegevoegd aan line-up Bospop: ook Racoon en Son Mieux naar festival

De bands DI-RECT, Racoon en Son Mieux zijn toegevoegd aan de line-up van het festival Bospop. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

23 februari '24 ( 8:56)

Justin Timberlake treedt in augustus op in Ziggo Dome

Justin Timberlake heeft het Europese deel van zijn wereldtour aangekondigd. Op donderdag 15 augustus van dit jaar staat de 43-jarige artiest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.