Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Fries Museum lanceert luisterroute met cabaretier Jan Jaap van der Wal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Fries Museum lanceert vandaag als eerste Nederlandse museum een luisterroute. Cabaretier Jan Jaap van der Wal neemt de bezoekers mee voor een non-stop geluidswandeling aan de hand van anekdotes, interviews en muziek. De architectuur en de topstukken van het museum komen aan bod in deze innovatieve audiotour, maar ook verborgen verhalen en een blik achter de schermen. De luisterroute is voor E 2,50 te huur aan de museumkassa, maar is ook te downloaden via de App Store of Google Play.

Waar gaat de luisterroute over?
Jan Jaap van der Wal, zelf geboren en getogen in Leeuwarden, geeft in de luisterroute zijn persoonlijke impressie van Friesland, de Friezen én het Fries Museum zelf. “Dit museum staat midden in het leven, midden in de stad, alsof het alles wil opslurpen dat Fries is.”, aldus Van der Wal. Ook andere betrokkenen bij het museum doen in de luisterroute hun verhaal. Architect Hubert-Jan Henket verklapt hoe hij de architect van het museum werd en kunstenaar Claudy Jongstra vertelt over haar immense tapijt in de hal. Jan Jaap belt met Jort Kelder over de zilveren Poptaschat en directeur Saskia Bak doet haar persoonlijke fascinatie voor de illustere paalworm uit de doeken. Zelfs de buurman van het Fries Museum komt in de luisterroute aan bod.

Wat is een luisterroute?
Met de luisterroute vindt het Fries Museum de traditionele museum audiotour opnieuw uit. Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met museummedewerkers,  historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. De luisterroutes verschillen van reguliere museale audiotours, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek.

Ook luisterroute in andere musea
Na het pas geopende Fries Museum lanceren ook de Kunsthal Rotterdam, het Van Abbemuseum en Museum Beelden aan Zee binnenkort luisterroutes. “Met de luisterroute maken musea de stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes en nodigde de vier musea uit om mee te doen. Het VSBfonds maakte de luisterroutes mogelijk door vroegtijdig financieel garant te staan.

© Nationale Recreatiegids

foto: Laurens Aaij

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.

19 februari '24 (11:13)

The Waterboys en Birdy komen in mei naar Zuiderpark Live

The Waterboys en Birdy zijn toegevoegd aan de line-up van de Haagse festivalreeks Zuiderpark Live. De Britse rockband staat op zaterdag 18 mei in het park. De eveneens Britse singer-songwriter Birdy betreedt het podium op 11 juli. Kaarten voor de concertreeks gaan vrijdagochtend in de verkoop.

19 februari '24 (10:54)

Bryan Adams in oktober te zien in Rotterdam Ahoy

Bryan Adams geeft op vrijdag 4 oktober een concert in Rotterdam Ahoy. De Canadese zanger doet de havenstad aan met zijn So Happy It Hurts-tour, meldt concertorganisator MOJO maandag. Kaarten voor de show zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

16 februari '24 ( 8:41)

Voorjaarsvakantie van start in noorden en midden van Nederland

De voorjaarsvakantie begint vrijdagmiddag voor scholen in het midden en het noorden van het land. Onder die regio's vallen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, een groot deel van Gelderland en een enkele gemeente in Noord-Brabant.